12 éves lány készített víztisztító rendszert az óceánok megmentéséhez

18/07/03 kedd
ujnemzedek.hu
Anna Do imádja a vizet és rendszeresen látogat ki a bostoni kikötőbe is. Egyik ilyen vízparti sétája inspirálta arra, hogy megalkossa a tisztító rendszert.

 

"Egyik nap, amikor a kikötőben voltam, észrevettem, hogy nagyon sok műanyag fekszik a homokon, megpróbáltam felszedegetni őket, de egyedül lehetetlen lett volna mindet összegyűjteni. – mondta Anna.

Míg rengeteg olyan ember van, aki a parton bátran eldobálja, ami már nem kell neki és nem foglalkozik az élővilággal, addig ez a lány egyből azon kezdett agyalni, hogy lehetne a mások felelőtlen szemeteléséből származó műanyagokat eltakarítani. Ezután született meg fejében a víztisztító rendszer gondolata. Épített egy olyan víz alatt működő robotot, amely infravörös fényt használ az ártalmas mikroműanyagok felderítésére. Ennek lényege, hogy ez a típusú fény nem zavarja a növényeket és az állatokat. Anna Du egészen a Discovery Education 3M Young Scientist Challenge döntőjébe jutott találmányával. 

A műanyagszennyezés egyre növekvő probléma nemcsak Bostonban, hanem a világon számos területén is, így a 3M tudósai fel is karolák Anna-t, de nem csak mentorálni fogják őt, hanem együtt fejlesztik tovább a robotját is.

Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint. Lássuk milyen találmányok és kezdeményezések születtek eddig a helyzet javítása érdekében: