Virtuális szabadulószobát programoztak a magyar lányok

17/04/05 szerda
ujnemzedek.hu
A 14 és 15 éves lányok Menekülés a Marsról címmel egy olyan játékot készítettek, amelyben a játékosnak különböző tárgyakat kell felkutatnia, amelyek segítségével a szabadulószobákéhoz hasonló módon kell megszöknie az idegen bolygóról, ezzel meg is nyerték a Scratch Meccset.

A Scratch Meccs 2. helyezettjei Evelin, Orsi és Olga. A Hacker Girls csapata interaktív előadásával az egész termet megmozgatta az ebédszünet előtt.

2017-ben a másodszor rendezték meg a Scratch Meccset, 12-16 év közötti lányok számára: a programozóversenyen 99 lány vett részt, akik egy-egy háromtagú csapat tagjaként küldtek be pályaműveket. A beérkezett anyagokat Scratchben, egy ingyenesen letölthető, oktatási célokra szánt programozási környezetben kellett elkészíteni.

Egyházi Hanna, Viszus Virág és Zsíros Anna nyerte el a lányoknak szóló idei Scratch Meccs játékfejlesztő verseny első díját. A verseny nyerteseiként a Palacsinták csapatnévvel induló lányok egy tanulmányúton vehetnek részt: egy napot tölthetnek el a Facebook varsói irodájában. A második díjat megszerző Hacker Girls csapat tagjai egy olyan játékot készítettek, ahol kvízkérdések mellett minijátékokban lehet megismerni a görög mitológia isteneit, míg a harmadik helyezett Scratch On csapat tagjai egy jövőben játszódó interaktív történetet készítettek.

A beérkezett pályaműveket hattagú szakmai zsűri bírálta el:

  • Harcsa Veronika, jazzénekes
  • Dr. Turcsányi-Szabó Márta, docens, az ELTE T@T laboratóriumának vezetője
  • Sörös Attila, a Kite Games játékfejlesztő cég projekt menedzsere
  • Laurent Roux, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) munkatársa
  • Nagyillés Amália, dizájner, a Geometry Global ügynökség Senior Art Directora
  • Ávéd János, szaxofonos, zenetanár

A Scratch Meccset a Skool keltette életre, hogy a programozást népszerűbbé tegye a lányok körében, és felhívja a figyelmüket arra, hogy a technológiai ipar milyen komoly lehetőségeket kínál a számukra is. A játékfejlesztő versenyben a  Facebook támogatóként, az Eötvös Loránd Tudományegyetem  IK T@T Laborja pedig szakmai irányítóként működött közre.

Idén a verseny megszervezését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), a Visegrádi Alap, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Csodák Palotája is támogatta. 2017-ben egy Visegrádi Alap pályázatnak köszönhetően a Skool Lengyelországban és Szlovákiában is elindította a Scratch Meccset, helyi non-profitok szervezésében, hogy a régióban még több lány fedezhesse fel a Scratchben és a játékfejlesztésben rejlő lehetőségeket.

"Azt tapasztaljuk, hogy manapság a nők alulreprezentáltak a technológiai munkakörökben, ezért pedig nem csak az ipar, az innováció, de az ügyfelek is számos lehetőségtől esnek el. Meg kell mutatnunk a nőknek, lányoknak, hogy milyen remek karrierlehetőségek rejlenek a technológia területén.  Az első lépés ebbe az irányba az oktatás és a személyes felfedezés.  Lelkesedéssel és örömmel dolgozunk együtt a Skoollal és támogatjuk az általuk szervezett Scratch Meccset. Ez a kezdeményezés segít abban, hogy a lányok felfedezhessék a magukban rejlő tehetséget, és erősítheti az önbizalmukat ezen a területen”“ – mondta Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője, aki a döntőn személyesen adta át a nyertes csapatnak tanulmányútra szóló repülőjegyet, és a közösségi oldalnál való munkájáról mesélt a döntősöknek.


A Scratch Meccs 3. helyezettje, a Scratch On csapata egy gyönyörű vizuális novellát készített. Bori, Eszter és Imola épp azt mutatja be kinek milyen szerepe volt az alkotási folyamatban.

"A Skoollal már a harmadik éve dolgozunk azon, hogy bátorítsuk a lányokat arra, hogy ne csak felhasználói, hanem alkotói is legyenek a technológiának. Nagy örömmel tölt el minket az, amit partnereinkkel közösen elértünk a Scratch Meccsel. Már nem csupán inspiráljuk a lányokat arra, hogy elsajátítsák a programozás alapjait, hanem azt is elértük, hogy csapatokat alkotva projektekben gondolkodjanak, pitcheket mutassanak be, és megmérettessék magukat egy versenyen. Ezek olyan tapasztalatok, amelyekre a lányoknak az élet más területein is szükségük lesz, és elsajátításuk magabiztosabbá is teszi őket a technológiai területen való munka során.” – mondta Major Zsófi, a Skool ügyvezetője.


 A Scratch Meccs zsűrije. (Balról jobbra) Dr. Turcsányi-Szabó Márta, Söröss Attila, Laurent Roux, Nagyillés Amália, Ávéd János

“Nekünk nem az a célunk, hogy mindenkiből programozót neveljünk – tette hozzá Pluhár Zsuzsa, az ELTE IK T@T Labor munkatársa. „Az oktatás lehetőségeinek és színterének megváltozása, a társadalmi elvárások módosulása miatt többek között gondolkodási képességeket, rendszerszemléletet, problémamegoldást kell tanítanunk a fiataloknak, aminek egyik nagyszerű eszköze a programozás, és a Scratch. Az ELTE IK T@T Labor több éve dolgozik azon, hogy a Scratch Meccs, és ehhez hasonló tevékenységeken keresztül az Információs és kommunikációs technológiák (IKT) lehetőségeivel az oktatást színesítse és a tanulási folyamatokat támogassa.”


A 2016/2017-es Scratch Meccs döntősei, zsűrije és szervezői a támogatók körében. Az idei versenyt a Facebook és az ELTE mellett az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), a Visegrádi Alap, a Neuman János Számítógép-tudományi Társaság és a Csodák Palotája is támogatta.

“Mi Európa legnagyobb kiaknázatlan potenciálja a vállalkozásokat és a digitális szektort illetően? A nők. Európa lakosságának 52%-a nő, miközben a digitális szektorban foglalkoztatottak és vállalkozók között mindössze 30% a hölgyek aránya. Ezen változtatnunk kell. A lányoknak szóló verseny, Scratch Meccs egy nagyszerű példa arra, hogyan lehet ösztönözni a csodás tehetségeket és teret adni az innovatív ötleteknek. A növekedéshez Európának több nőre van szüksége a digitális szektorban, a kreatív és vezető pozíciókban, és a vállalkozók között is. Az EIT célja, hogy összehozza az oktatást és a vállalkozói szellemet. Pontosan erről szól a Scratch Meccs is. Ha szeretnénk egyre több nőt látni a jövő sikeres vállalkozói és vezetői között, akkor szükséges minél fiatalabb korban elkezdeni a vállalkozói és a digitális képességek fejlesztését. Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a Skoolal ebben a lényeges törekvésben.” - mondta el Martin Kern, az EIT igazgatója.

A Scratch Meccs tíz legjobb csapatának Scratch projektjei itt érhetők el: https://scratch.mit.edu/studios/3921845/

A Skoolról

A Skool egy független, magyar non-profit szervezet, amelynek tagjai azon dolgoznak, hogy felkeltsék a fiatal lányok és nők érdeklődését a technológia területe iránt. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló foglalkozások szervezésén keresztül a Skool célja, hogy megmutassa a fiatal lányoknak a programozás alapjait, és a számítástechnikai szektorban rejlő karrierlehetőségeket.

A 2014-ben alapított szervezet közel 1200 iskolás korú lánynak biztosított mindezidáig lehetőséget arra, hogy kipróbálja magát a technológia területén. A foglalkozások lebonyolításában több mint 300 önkéntes és több mint 25 szakmai partner segítette, segíti a szervezetet.

A Skool kiemelten fordít energiát továbbá a társadalmi kommunikációra is, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a technológiai szektorral kapcsolatos sztereotípiákra, a nők helyzetére és a gyerekek programozás oktatásának fontosságára.

További információ a Skool lányoknak szóló, ingyenes programjairól a szervezet honlapján érhető el: www.skool.org.hu. Itt pedig összeszedtük, hogy mennyi mindenre jó a digitális technológia.