Vetési varjak szedik a szétdobált csikkeket Franciaországban

18/08/15 szerda
ujnemzedek.hu
Nem elszívni akarják, madáreledelt kapnak érte a szabadidőparkban. True story, bro!

Először is tisztázzuk: 

ezeket a vetési varjakat Zsolti tuti nem verné szájon.

Ezt a hat varjat ugyanis megtanították arra, hogy szedjék fel a földről a csikkeket és más szemetet, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni a nyugat-franciaországi Vendee térségben lévő Puyi de Fou történelmi témájú parkban.

"Nemcsak az volt a célunk, hogy takarítsanak, mivel látogatóink általában ügyelnek a tisztaságra, hanem az is, hogy megmutassuk, a természet maga is megtaníthat minket a környezetünkről való gondoskodásra" - mondta Nicolas de Villiers, a park illetékese az AFP francia hírügynökségnek.

 

A csikkszedők dala egyébként sláger volt valaha

A vetési varjak a varjúfélék családjába tartoznak, csak úgy mint a csóka és a holló és különösen intelligens állatok, a megfelelő körülmények között "képesek az emberrel is kommunikálni és kapcsolatot építeni játékon keresztül" - tette hozzá Villiers.

Egy ízletes madáreledelt tartalmazó doboz segítségével ösztönzik a varjakat arra, hogy takarítsák a parkot, minden alkalommal, amikor elhelyeznek benne csikket vagy valamilyen kicsiny szemetet, kapnak az eleségből.

Ausztráliában aztán a madarak más bizniszt tolnak: a barna és a nyílfarkú kánya összeálltak a hosszúlábú sólymokkal és szándékosan gyújtogatnak Ausztrália füves pusztáin. Mielőtt még felháborodnál és elkezdenéd utálni szegény állatokat, tudnod kell, hogy mindezt szimplán élelemszerzés céljából teszik, mivel így kényszerítik ki búvóhelyeikről kedvenc zsákmányaikat. És az megvan, hogy a madarak képesek megtanulni egymás nyelvét?