Vége a vinylnek? Csak mert most a magnókazettával zakatol a nosztalgiavonat

18/08/07 kedd
ujnemzedek.hu
...és direkt nem mondtuk, hogy "bakelit".

A hőre keményedő bakelitből (mely a feltalálója, Leo Hendrik Baekeland flamand vegyész után kapta a nevét)  soha nem készítettek hanglemezt, mert a rideg, törékeny bakelitbe nem lehet préselni semmit. Hangjegyet meg pláne.

A félreértés magyar, és a metonímián alapul: a régi hanglemezek anyaga is fekete és viszonylag kemény, akárcsak a BAKELIT (ami pl. a régi tárcsás telefonoknak viszont tényleg az anyaga volt), így terjedt el az elnevezés itthon. (A lemezeket eleinte keménygumiból, majd hőre lágyuló termoplaszt műanyagokból készítették - a mikrobarázdás hanglemezek vinylből – a polivinil-klorid és polivinil-acetát keresztezéséből – készültek.)

De most akkor mi van a magnókazettával?

Ja, tényleg, a kazi: hát az van, hogy az analóg hanghordozók (lásd: lemez) akkor is jobb minőséget tudnak pl. az mp3-nál, hogy az a feje tetejére állhat, hangzásban sose lesz vinyl. Ez volt az, ami életben tartotta a lemezgyártó cégeket (pl. érdemes csekkolni a nagyobb műszaki áruházak hátsó részét - vajon hogy lehet, hogy a temérdek CD mellett szinte mindig akad BAKELIT hanglemez is? Hát így.)

Mert a minőség menőséget is jelent (hipszterség, megvan?), illetve eljutottunk oda, hogy menőség már a régiség is... kiváncsiak lennénk, hogy a Galaxis Őrzői első része után mekkorát ugrottak a Sony TPS-L2 walkmanjának eladási mutatói, de tény, hogy a Disney a bemutató idején KAZETTÁN is kiadta a film zenéjét (az Awesome Mix, Vol. 1-et).

Ez volt az első magnós megjelenésük 2003 óta.

1962-ben, azaz 56 éve gyártotta a Philips az első magnókazettát, és az igazi népszerűségét valamikor a 80-as években érte el. Ahogy arról a Recorder blog tök jó töricikkében ír: 1983-ra Amerikában több, mint 200 millió műsoros kazettát adtak el, és a formátum 1992-ig tartotta  is magát - az utóbbi 5 évben pedig visszatérni látszik.

408 százalék

Ekkorát bummolt felfelé a kazetták forgalma az elmúlt pár évben. Oké, a nulláról ez nem akkora emelkedés, de azért mégis az:  ebben az évben hozzávetőlegesen 9700 darab talált gazdára, s bár a piacot kazettával telítettnek bajos lenne nevezni (Kyle Minouge uraja az eladási listát különben), azért láthatóan egy újabb divathullámot készülnek megszörfölni a zenerajongók.

Ami annyiban érthetetlen, hogy a kazetta azért messze nem a minőséget jelenti - de ettől függetlenül te beruháznál egy walkmanre mondjuk?