Smartphone után okoscanga: a németek hamarosan beújíthatják a lopásgátlós biciklit

18/08/03 péntek
ujnemzedek.hu
A mobilhálózaton keresztül küldenek adatokat a tulajdonosoknak a lopott vasak. Ja, de ideje volt már...

A Zemo gyártja, a Vodafone meg beáll mögé - az okos lopásgátlás ideje nemhogy eljött, de már mikor el kellett volna hogy jöjjön! Tök logikus, hogyha a) van egy működő mobilhálózat; b) megvan a technológiai háttér; akkor jöjjön a c) - vagyis rakjuk össze a tulajjal kommunikáló, lopás esetén sikoltással jelző bringát.

Ebből a sikoltás nem stimmel, a többi mind igen.

Októbertől kilenc új modell kerül piacra egy vázba integrált SIM-kártyával. A biciklik a Vodafone mobilhálózatán napi 24 órában küldenek a tulajdonosnak adatokat, és jeleznek, ha valaki épp az ellopásukon ügyködik.

Kép: t3n

Mint közleményükben írják: a rendőrségi bejelentések szerint 2017-ben több mint 300 ezer kerékpárt loptak el Németországban, természetesen csak kevés esetben lett meg a tettes. Egy okostelefonos alkalmazással, mely a megtett távolságot és az átlagsebességet is méri, látható lesz a bicikli pontos helye. A lopásvédelem egész Európában működik, ahol Vodafone hálózat üzemel. Mindehhez nincs szükség mobiltelefonos előfizetésre, három évre a szolgáltatás egyszeri díja 100 euró.

A Deutsche Telekom is hasonló koncepción dolgozik a Bulls kerékpárgyártóval karöltve, így rövidesen konkurenst kaphat a Zemo és a Vodafone újítása.

Itt azt szedtük össze, hogy PONTOSAN mit tehetsz, ha épp nincs a közelben egy Zemo-bolt - így cselekedj a acangalopások ellen.