Slágeres kérdőjelek - dalok, amelyekben sosem kapunk választ a kérdésre

16/11/07 hétfő
ujnemzedek.hu
Rengeteg dolog marad megválaszolatlanul a poptörténelemben - itt vannak a nóták, amik jól itt hagytak minket lógva.

Kezdjük azzal, hogy ebből a szempontból a magyar népdal sokkal egyértelműbb és kerekebb - vegyük például ezt itt:

Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod?
Vagyon, vagyon, de mi haszna vagyon?
Add nekem azt, elkapom azt,
Szita-szita péntek, szerelem csütörtök,
Dobszerda.

Sorok írója nem hagy bennünk kétséget, talány nem marad szárazon, tudjuk, mit akart mondani a költő, kérdés bennünk nem dübörög tovább: jány, az van, adott esetben el lesz kapva, és drumwednesday. Kész. 

Ehhez képest a külhoni slágergyárosok mintha szanaszéjjel tekert Rubik-kockákkal bombázták volna meg az intim-szféránkat az évek során.

Mert például kaptunk-e valaha is választ arra, hogy ki hagyta kinn a kutyát? Illetve sikerült-e beengedni, vagy 2000 óta kinn toporog a szerencsétlen?

A No Mercy dalából legalább kiderül, hogy mi van, szóval hogy a No Mercy most egyedül maradt, és ez mekkora szégyen, meg fájdalom, meg szívplezúr, de basszus, azóta sem tudjuk, HOVA A FENÉBE ment el az illető - hogy most jól működő turit működtet-e Kalocsán, vagy csak elege lett az olyan marhákból, akik folyton kérdésekben kommunikálnak, már sose tudjuk meg.

A következő darab inkább a hanyagsága miatt dühítő - a hushaz.hu adatai szerint ebben a percben a harcsafilé kilója 2 159 Ft, a keszegé meg 769. Kösz a semmit, Scooter, ha nekünk sikerült kiguglizni, ti se kaptatok volna sérvet.

Haddaway sem fárasztotta szét magát filozófiai, esetleg netalántán biokémiai megoldásokkal, feltette a topikot, aztán jól van, otthagyott minket, mint Szent Pál az oláhokat. Azóta is csak pislogunk, hogy akkor mi.

Jó, a szerelem, az mélyvíz csak úszóknak, fürdősapka kötelező, hasast ugrani tilos, de mégis, MENNYIRE mély a szerelem? 5 méter? 6 köbcenti? Kétnegyednyi Coelho? Vagy mennyi? A loboncrázás, az megy, de reflektálni a Bee Gees se tud, az már biztos.

A Contoursról viszont elmondható, hogy legalább valami reakcióra vár, szóval a laszti le van passzolva - igaz azonban, hogy a szerencsétlenek1962 óta valószínűleg csak állnak ott, ostoba tekintettel, hogy akkor most igen-e vagy nem-e.

Persze, ha nagyon keresünk, a hazai popológusok is tartoznak némi elszámolnivalóval - már csak építészeti szempontból jó lenne megtudni végre, hogy hány szerelmet bír még el a rakpart. Nehogy aztán baj legyen.

És egy utolsó kérdés: EZT ÍGY HOGY????