Rosszul használod a Facebookot?

17/12/21 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sorra érkeznek a vélemények és bírálatok a Facebookkal kapcsolatban, hogy mennyire negatívan hat a közösségi portál az emberek életére és érzéseire. Most egy kis fricskával válaszol az oldal, mondván: akinek kellemetlen perceket okoz a közösségi olal, az nem tudja jól használni. Ezt egy kutatással is igazolták.
macbook laptop computer technology keyboard hands typing keyboard mouse office desk working business blog watch
Forrás: Stocksnap

Zuckerbergék a korábbi negatív kritikákra válaszként írt egy blogbejegyzést, amiben azt elemzi, hogy hat a Facebook az emberek érzéseire. David Ginsberg, az oldal kutatási igazgatója és Moira Burke kutató szerint mindez attól függ, hogyan használjuk a Facebookot.

A szakemberek szerint a lényeg

Amikor tévézünk és meglátunk valami olyat, ami nem tetszik: elkapcsolunk. Miért ne tennénk ezt a közösségi oldalunkon is? Már számos beállítás létezik arra, mit engedünk be az oldalunkra és mit nem. Ehelyett az emberek rákattintanak és kommentelgetik azt, ami nem tetszik nekik, ahelyett, hogy szimplán továbbgörgetnének vagy letiltanák azt a tartalmat. 

A két szakértő, Ginsberg és Burke  viszont úgy vélik, hogy a Facebook passzív használatának negatív hatása van, míg az aktív használata (kommentelés, tartalmak lekattintása) pozitívan hat a felhasználóra. Szerintük, aki túl sok időt tölt a közösségi oldalon, jobban elszigeteli magát a társaktól és a való élettől. De az is rossz érzéseket kelthet az emberben, ha ismerősei életét és képeit látva magát méregeti velük össze. Ebből a sikertelenség és az elégedetlenség érzete alakulhat ki. 

A Facebook nemrég a Carnegie Mellon Egyetemmel folytatott közös kutatásában arra jutottak, hogy a kommentelés, üzenetküldés és más interakciók csökkentik az emberekben a magányosság érzetét, viszont egy egy másik kutatás szerint azok, akik naponta több mint tíz percet böngésznek és olvasgatnak a közösségi hálón sokkal boldogtalanabbak és rosszkedvűbbek, mint azok, akik csak chatelésre és barátaikkal való kapcsolattartásra használják az oldalt.