Országomat egy lángosért - melyik a világ legmenőbb street-foodja? Szavazz!

17/06/27 kedd
ujnemzedek.hu
Veri-e a balatoni hekket a kötbullar vagy a csevapcsicsa?

Ugye, hogy semmiért nem adnánk a hekket meg a lángost meg a hentesnél papírtálcára dobott, szigorúan koviubival és műanyag evőeszközökkel fogyasztható kolbászt? A magyar, az olyan: nem unja meg, a bejáratott dolgok a helyükön vannak, például az olajszag a strand bejárata mellett jobbról - de azért most játsszunk el a gondolattal:

ha választhatnánk a világ összes street foodja közül, vajon lecserélnénk-e a magyar utcagasztronómia jelzőtábláit valami egyébre?

Itt vannak a versenyzők közül néhányan.

Jalebi
Fura lenne, ha sajttal és tejföllel kérnénk: az indiai édesszájúak elsőszámú vagy legalábbis dobogós kakasnyalókája kb. olyan, mint egy perec, melyet olajban sütnek ki, és cukorban karamellizálnak. De édes!

Chapulines
Mexikó. Sült tücsök. Olé. Balatonakarattyán milyen hülyén venné ki magát, ha azt mondanánk a büfénél PULA márkájú strandpapucsunkban toporogva, hogy Marikám, leszel szíves egy alaposan megtisztított szöcskecsomagot összeállítani, majd lime-al és sóval összesütve szervírozni, köszönöm.

És akkor most ideteszünk egy képet:

Poutine 
Valószínűleg nem egy kanadai volt már hálás az egyébként meglehetősen ERGYÁN festő, húsos cuccal, sajttal és túróval leöntött sült krumpliért egy átmulatott éjszaka másnap hajnalán. Nem egy ördöglakat nyilván, de street food - örülj neki!

Csevapcsicsa
Nehéz elhelyezni a gasztronómiai térképen, mert a csevapot annyian tartják a magukénak, hogy fut Romániában mititei, Görögországban szuvláki néven, van még ugye a kebab, de a csevap, ez pont horvát, inkább balkáni, a lényeg: többféle húsból grillen készülő húspogácsát jelöl. Grúúvi.

Arancini

Azaz olasz rizsgombóc, igen, a jelentése kb. narancsocska, az olaszok aranygaluskája, hiszen maradékból készül: a másnapos, összeállt, megszilárdult rizottóból kis golyókat formáznak, ezeket aztán bepanírozva, forró olajban sütik ki. 

Köttbullar

...a vicc a népszerű bútorlegós üzletlánc által rendre svédként aposztrofált (Svédországban valóban minden sarkon kapható) húsgolyó (ki gondolná) balkéni eredetű, de tök mindegy: a kétféle húsból krumplipürével, és különféle szószokkal (pl. áfonya) tálalt cucc oltári népszerű.

Takoyaki 

"A takojaki (たこ焼き vagy 蛸焼) egy gömb alakú japán étel, ami búzaliszt alapú tésztából áll és speciális takojaki tepsiben készül. Tipikusan ledarált vagy kockára vágott polippal, tempuramaradékkal, pácolt gyömbérrel és zöldhagymával töltik meg, majd takojakiszósszal megkenik, ami hasonló a Worchestershire szószhoz és a majonézhez, majd megszórják zöldmoszattal és szárított bonito halreszelékkel."

Elképesztő, milyen fura a japánok viszonya a poliphoz - animerajongók tudják, miről beszélünk, ajvé.

Fish and chips

Jó, hát ragozzuk? Anglia, tőkehal és krumpli, még rosszabb idő, Mary Poppins, London.

Currywurst

II. világháború vége, általános kajahiány, Berlin népe éhezik. Mit tesz a leleményes háziasszony? Amerikai katonákkal curryt és ketchupot csencsel, majd kényszerházasságra lépteti a német virslivel. Ez a legenda, a tény, hogy a currywurstnak már múzeuma is van (Schützenstraße 70, 10117 Berlin), és egyes adatok szerint évente kb. 700 millió adagot falnak fel belőle.