Nem létezik gyorsolvasás, de tréningezheted magad, hogy jobb legyél benne

18/02/23 péntek
ujnemzedek.hu
Elég lesújtó lehet a tény, amire kutatók hívták fel az emberek figyelmét: hiába olvasunk el egy szöveget hipersebességgel, egy perc alatt csak háromszáz szót fog feldolgozni az agyunk.

Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden szöveget úgy olvasunk, hogy a háromszázadik szavánál már leállunk, és értelmezzük az olvasottakat. Az olvasásunk gyorsasága természetesen függ attól, hogy mit, milyen nehéz szöveget olvasunk, és vannak trükkök, tippek, amikkel javíthatunk az olvasásunk gyorsaságán, és azon, hogy minél több szöveget értsünk meg. 

reading books magazine drawing study hands feet bed sheet
Forrás: Stocksnap

 1. Böngészd át a szöveget

Ha például rövid idő alatt kell egy könyvet elolvasnod, lapozd át a tartalomjegyzéket. Nézd meg a bekezdések címeit és a rövid tartalmi leírásukat. Gondolj az előadásokra, amiket órán látsz - azok is fejezetekre és alcímekre vannak osztva, hogy könnyebben tudják tagolni, előadni, és - majd a hallgatók - feldolgozni. Ez sokkal többet segít a memorizálásban, mint az, ha csak csendben olvasgatsz. 

2. Olvass papírról

Ez így elsőre fura lehet, de tanulmányok bebizonyították, hogy a jegyzetekből tanulók sikeresebbek, mint a különböző online felületeket olvasgatók. Ha a kezedben fogod, lapozod a könyvet vagy a füzetet, jobban megragad benned az anyag, mintha csak egy képernyőt görgetnél. 

3. Ha már papír: állíts a nyomtatási méreten

Használj nagy betűket, mert ez is növeli az olvasási sebességet. Egy 1998-as tanulmány a Vision Research folyóiratban azt közölte, hogy az olvasási sebesség nőtt, ahogy a szavak egyre nagyobbak lettek. Ha te mégis inkább e-book olvasón vagy laptopon olvasol szívesen, állítsd nagyobbra a betűméretet - ezzel a szemednek is kedvezni fogsz. 

4. Szókincsbővítés

Ehhez a legjobb megoldás, ha sokat olvasunk. Aki sokat olvas, előbb vagy utóbb belefut egy-két ismeretlen fogalomba vagy szóba, ezek jelentését lexikonokban vagy az interneten ki lehet keresni. Hogy ez miért fontos? Amikor ismered a szavak definícióit, akkor több részletet ért meg az agyad, amely lecsökkenti a dekódoláshoz szükséges időt. Vagyis gyorsabban fogsz olvasni, ha könnyebben megérted a szöveget. 

Forrás: popsci