Nem csak külföldön, itthon is menő a tűzfalakra festeni

17/03/29 szerda
ujnemzedek.hu
Ne csak nézz, láss is... Lehetne akár ez is a mottója a városi falfestés mozgalmának, ami néhány éve már hozzánk is megérkezett.

Egy francia művész gondolt egy nagyot, és a szeme elé kerülő szürke falakat megtöltötte élettel. Patrick Commecy életképeket festett a környezetében lévő óriási üres felületekre, amelyek jelen esetben lakóházak üres falai voltak. Szabadjára engedte a fantáziáját, így születtek meg az olykor realisztikus, olykor képregényszerű alkotások. 

További alkotásait az Instagram profilján is követheted, ki tudja, talán egyszer hazánkban is felbukkan az utcákon alkotó művész. 

 

@maje.gof által megosztott bejegyzés,

Nem csak külföldön hódít a kreatív falfestés

Budapest számos tűzfalát díszítik színes festmények, a leghíresebb talán az Arany János utcában lévő, amely hazánk első ilyen jellegű augmented reality alkotása. A Színes Város Budapest Fesztivál tűzfalfestésekre épülő egy hónapos budapesti rendezvénysorozat volt 2016-ban. A harmadszorra megrendezett fesztivált a BVA (Budapesti Városarculati Nonprofit Kft) is teljes mellszélességgel támogatta, mert fontos és jó ügynek tartják a szürke tűzfalak színesítését. A BVA felkérte a szervezőket, hogy idén készítsék el az ország első virtuális valósággal kiterjesztett tűzfalát, amely okostelefonunkat használva megelevenedik.

Az elkészült alkotás FatHeat és Ciripp közös munkája. 

Hogy elevenedik meg előttünk a kép?

Egy AR applikáció segítségével okos eszközökön, nappali fényben bármikor megtekinthető a tűzfalfestményre komponált animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán. A falfestménnyel szembe állva, a LARA alkalmazást letöltve kiterjesztett valóságként nézhetjük végig a rövid történetet, így elevenedik meg számunkra a tűzfalat díszítő színes mese.

További fotók a csodálatos budapesti tűzfalakról


Spok (ESP) & Korse (FR) - Poszeidon - Nagydiófa utca 12.


Sepe & Chazme (POL): "Blue in Green" - Lenhossék utca 43.


Borbás Márton: A város, mint nyughatatlan organizmus - Rákóczi híd, budai hídfő


Nyeste Lehel: Greetings from Budapest - Rákóczi híd, budai hídfő


Jakócs Dorottya: Teszvesz város - Rákóczi híd, budai hídfő


Bakos Zsuzsi: Jing-jang city, I love BP - Erzsébet híd, budai hídfő


Pusztai Balázs: Földön, vizen, levegőben - Erzsébet híd, budai hídfő


Luke Embden (UK): Pop art Budapest, "Love hy Neighbour" - BAH csomópont, Dob utca

 

Képek forrása: Index