Ned Stark, Han Solo és Robin Hood is József Attilát szaval - magyarul

18/03/21 szerda
ujnemzedek.hu
Királyvárban, a vastrónon, vagy éppen a Millenium Falcon fedélzetén szólalnak meg az ismert versek a szereplők filmbéli szinkronhangján - a költészet világnapján.

A magyar szinkronról még ma is ódákat lehetne zengeni, régebben pedig még inkább így volt ez. Nem utolsó sorban a kiváló szinkronszínészeknek köszönhetően, akik "rendes" színművészként számtalan jobbnál jobb produkcióban vettek részt - például verseket is szavaltak. Nem is kellett sokat várni, amíg egy élelemes youtuber össze nem vágta az első mókás videót, amelyben egy ismert film főszereplője - pontosabban annak magyar szinkronhangja - "a filmben" szavalja el egy ismert magyar költő versét. 

Ilyet láttunk már nem egyet, de most, hogy itt a költészet világnapja, arra gondoltunk, hogy egy különleges József Attila-válogatással jelentkezünk. Az igaz, hogy a magyar költészet napján, azaz április 11-én szokás József Attila verseket posztolni, hiszen ezen a napon született, de belefutottunk ezekbe a sajátos "remixekbe", így ma (is) ezekkel ünneplünk. Nem mellesleg még fut az Új Nemzedék pályázata, amelyre a kedvenc József Attila-verseitek feldolgozását várjuk. A részletekért katt ide.

Jöjjön tehát többek közt Ned Stark, Han Solo és Robin Hood, akik Westeros fővárosában, a Millenium Falcon fedélzetén, Leia hercegnőnek, illetve a sherwoodi erdőben szavalják el a magyar költő legszebb verseit. 

Eddard „Ned” Stark (Sean Bean - Kőszegi Ákos) - József Attila: Amit szívedbe rejtesz

Han Solo (Harrison Ford - Csernák János) - József Attila: Ha nem leszel...

Winston Smith (John Hurt - Koltai Róbert) - József Attila: A Dunánál

Robin Hood (Russell Crowe - Kőszegi Ákos) - József Attila: Amit szívedbe rejtesz

Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson - Kaszás Attila) - József Attila: A Dunánál

Persze van, amikor nem a szereplő nem a filmbéli szinkronhangján kezd el szavalni - mint például John Hurt az 1984-ben -, de ez nem sokat von le az élményből. 

Szóval több költészet napja is van?

Igen: egészen pontosan kettő. A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. A költészet világnapját pedig március 21-én tartják. Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban egy UNESCO-hoz intézett levelében a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlésének 30. ülésszaka március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a költészet világnapjává.

Nem mehetünk el szó nélkül a József Attila-feldolgozások mellett, amelyek a modern elektronikus zenével ötvözik a nagy költő műveit. Ezekből is simán kijönne egy külön cikk, addig is jöjjön egy, a szívünknek különösen kedves darab, amit az Ersch néven is futó Siklósi Örs, az AWS frontembere adott elő, méghozzá David Guetta zenéjére.

József Attila ft. David Guetta - Karóval Jöttél