Ne akarj a szétfilterezett képekre hasonlítani, mert irdatlan testképzavarod lesz

18/08/10 péntek
ujnemzedek.hu
A fotószerkesztő technológiák negatív pszichológiai hatásaira figyelmeztetnek a kutatók: az ezzel operáló applikációk megváltoztatták a szépségnormát, ami rossz hatással lehet az egyének önbecsülésére és pszichológiai problémákat okozhat.

A fizikai "tökéletesség" korábban csak a hírességek esetében vagy a magazinok címlapján tűnt fel, ma már azonban tele van vele a közösségi média, köszönhetően az arctökéletesítő alkalmazásoknak – áll a JAMA Facial Plastic Surgery című szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez a kóros alaktalanságérzethez vagy más néven testképzavarhoz vezethet. Ez a tökéletlen megjelenés miatti túlzott aggodalom formájában jelentkezik, gyakran jellemzi azokat az embereket, akik sok mindent megtesznek, hogy elrejtsék tökéletlenségeiket, akár egészségtelen módszerekkel is. Ismétlődő viselkedési mintázatok is jelentkeznek náluk, például a bőrüket csipkedik, vagy gyakran látogatják a bőrgyógyászokat vagy plasztikai sebészeket abban a reményben, hogy azok segítenek külsejük megváltoztatásában.

A rögeszmés-kényszeres spektrumon elhelyezkedő testképzavar a lakosság mintegy 2 százalékát érinti.

A tanulmány szerzői olyan kutatásokat emeltek ki, amelyekből kiderült, hogy azok a tinédzser lányok, akik fotóikat valamilyen módon manipulálták, jobban aggódtak megjelenésük miatt, a testképzavarban szenvedők számára pedig a közösségi média a visszaigazolás eszköze. Egy másik tanulmány szerint a plasztikai sebészek 55 százalékát kereste már fel olyan páciens, aki a szelfiken való megjelenését akarta javítani.

"Felbukkant egy új jelenség, a Snapchat diszmorfia, amikor az emberek azt várják a műtéttől, hogy az segítsen nekik abban, hogy úgy nézhessenek ki, mint saját filterezett másuk" – mondta Neelam Vashi, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa. Hozzátette: a filterezett szelfik által az emberek elveszíthetik a kapcsolatot a valósággal, olyan elvárásokat támasztanak magukkal szemben, amelyek szerint tökéletesre csinosítva kell kinézni minden percben.

A műtét azonban nem a legjobb megoldás ezekben az esetekben, mivel nem javítja, hanem sokkal inkább rosszabbá teszi a testképzavart – írják a tanulmány szerzői. Pszichológiai beavatkozást javasolnak inkább, például kognitív viselkedésterápiát és a testképzavar empatikus, nem elítélő módon való kezelését.

(MTI)