Napi "vidd magaddal" idézet a Kálvin tér kövein

17/05/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
A reformáció 500. évfordulójára emlékjeleket helyeztek el, méghozzá kőbe vésve a Kálvin téren.

Idén tavasszal a Kálvin téren 95 kő lapot cseréltek le emléklapokra, utalva Luther 95 tézisére, amit 500 éve, 1517-ben tett közzé. Ezeken a köveken nagy reformátortól vett idézet, illetve egy-egy magyar szerző témához kapcsolódó gondolata van. Az utóbbival arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vallás reformja egyben a magyar nyelv reformja is volt: új fordítások, szavak, műfajok jelentek meg a nyelvünkben. A köveket egy év elteltével kiemelik, és az ország különböző településein kerülnek majd végleges helyükre. 


Fotó: REFORM500

Az idézeteken olyan nagy nevek mondatai szerepelnek, mint például Kálvin János, Luther Márton és Rotterdami Erasmus, de XX. századi szerzőktől is kerültek ki szövegek, mint Eszterházy Péter, Nádas Péter, Szabó Magda, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor. Az elhelyezett emlékkövek szolidan olvadnak a hétköznapi járdalapok közé viszont, aki nyitott szemmel jár, az könnyen észreveheti őket. Érdemes megállni felettük, olvsgatni őket, ráadásul simán megállnák a helyüket napi idézetes posztként, akár Facebookon vagy Instagramon is.

Ha nem arra visz az utad, de kíváncsi vagy a kövekre, a REFORM500 weboldalán, a kicsi, fekete kockákra kattintva az összeset elolvashatod.  

Fogadj örökbe egy követ!

A most tavasszal, Budapesten átadott köztéri installáció a Kálvin téri kövek „ikertestvéreinek” örökbefogadásával teljesedik ki. Az emlékév során olyan közintézmények és magyarországi vagy határon túli, magyar nyelvű protestáns gyülekezetek jelentkezését várják, akik szívesen befogadnák egy emlékkő hiteles másolatát, hogy ezzel a gesztussal szellemi közösséget vállaljanak saját közösségük és a Kálvin téri projekt célkitűzése között. A kövek örökbefogadásának regisztrációjára legkésőbb a reformáció 500. évfordulónapjáig, 2017. október 31-ig van lehetőség az egyes kövek adatlapján. Az örökbefogadott kövek útját ezen a térképen fogják jelölni.

Forrás: urbanista, REFORM500