Nagy sikerre pályázik a Kisvakond - most a New York Times mutatja be épp

17/10/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
Hiába ment fel a kozmoszba, Amerikában mégsem futott be . Hátha most megváltozik a dolog.

"Ő a közép európai Miki egér" - ezt nem mi, hanem a brno-i egyetem szociológia professzora, Szalo Csaba mondja az idén hatvanéves, kertészgatyás Krtekről.  Zdeněk Miler 1956-ban alkotta meg a teremtményét, aki hihetetlen karriert futott be az évek során - hogy (annak ellenére, hogy még  Andrew J. Feustel  is felvitte a világűrbe) az USA-ba miért nem jutott el, rejtély, bár tény az is, hogy mi magunk a Kisvakond magyarítással megúsztuk, hogy mássalhangzókkal kelljen nyelvet törjünk.

Képtalálat a következőre: „krtek gif”

A cikk bőven kitér arra, mit jelentett a Kisvakond nekünk - "Annyira más volt, minden addig a televízióban bármi" - mondja például a 37 éves Ondrej Hojer, aki még Csehszlovákiába gyerekeskedett. - "Természetes, hogy nekem is volt egy Kisvakond  Krtek babám, azzal aludtam minden este."

Illetve szó van benne arról is, hogy az alkotó halála után miként mentek rá a maradékra a civakodó örökösök - akit ez érdekel, olvassa el a cikkben, mi magunk inkább megmaradnánk a csendes imádatnál, és a drukkban, hogy hátha úgy kapja fel az USA Krteket, ahogy vakodot eddig még talán soha.