Melyik országban van esély túlélni a klímaváltozást? Erről a térképről kiderül!

18/06/08 péntek
ujnemzedek.hu
Természetesen Magyarország is szerepel rajta.

A klímaváltozás ma már egyértelmű tény, amit nagyon kevesen kérdőjeleznek meg, és hát nehéz is lenne - elég csak ezeket a képeket megnézni. Hosszabb távon viszont ez számtalan alapvető változást hozhat, és most nem csak a tengerszint emelkedésére vagy az olvadó jégsapkákra gondolunk. Egyes területek elsivatagosodhatnak, másutt a gyakoribbá és intenzívebbé váló viharok okozhatnak kárt a mezőgazdaságban, megnehezítve, megdrágítva egy egyenesen lehetetlenné téve az élelmiszerként felhasznált növények termelését, vagy az állattenyésztést. De a globális felmelegedés alaposan átrajzolhatja azt is, hogy bizonyos növényeket hol (nem) lehet termeszteni - és ez még nem is az összes aspektusa a dolognak. 

Egy szó mint száz, a klímaváltozás az emberek életére is nagy hatással van, és még nagyobbal lesz. A Notre Dame-i Egyetem tudósai ezért megalkottak egy mérőszámot, ami megmutatja, hogy az egyes országok lakói mekkora valószínűséggel élnék túl a változást. A globális alkalmazkodási index kiszámításánál nem azt nézték elsősorban, hogy földrajzilag hol van az adott ország, hanem hogy mennyire van felkészülve a változások kezelésére. Olyasmit vettek számításba például, hogy mekkorák az adott országban az élelmiszer-tartalékok, milyen az infrastruktúra, mennyire fejlett a technológiája.

Az eredmény ezen a térképen látható:

Ez pedig az európai országok esélyeit mutatja:

A lista élmezőnye így néz ki:

1. Norvégia,
2. Új-Zéland,
3. Finnország,
4. Svédország és
5. Svájc

A térképeken látszik, hogy minél fejlettebb egy ország, annál nagyobb esélye van a túlélésre, mivel annál több eszköze van a változások kezelésére. 

Magyarország a 36. helyen áll.

Megelőztük a például Szerbiát és Romániát, de a horvátok, a szlovének már jobb eséllyel indulnak neki a klímaváltozásnak. A sort olyan országok zárják, mint pélául a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea, Csád és Szomália. A sors keserű iróniája, hogy a klímaváltozásért leginkább felelős fejlett országok úszhatják meg a legkönnyebben a következményeket, miközben a legkevésbé felelős fejlődő országok isszák meg a levét leginkább.

Forrás, térképek: Eco Experts