Még mindig nagyon szeretjük, de sajna nem vitte az Oscart a Testről és Lélekről

18/03/05 hétfő
ujnemzedek.hu
Helyette a chilei A fantastic woman-é lett az aranyszobor.

Kilencvenedik alkalommal adták át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyben volt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is.

Rövid időn belül már harmadszor izgulhattunk az Oscar-díj átadásakor magyar alkotásért. A rendező, a film producerei és néhány stábtag személyesen is részt vett a gálán, amelyet a Los Angeles-i Dolby Színházban rendeztek meg, és amelyen 24 kategóriában adták át az Oscar-szobrokat. Az országos drukk ellenére a legjobb idegen nyelvű filmaz A fantastic woman lett.

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése: Guillermo del Toro fantasy filmje megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében, amelyben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve is szerepelt, chilei győzelem született az Una Mujer Fantástica révén.

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb női főszereplő díját Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért, a legjobb férfi főszereplőét pedig Gary Oldman A legsötétebb óra című filmben nyújtott alakításáért. A mellékszereplők közül Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) vehette át az aranyszobrot.

Gary Oldman angol színész átveszi a legjobb férfi fõszereplő díját Jane Fonda amerikai színésznőtől az Oscar-gálán
Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Tizennegyedik alkalommal jelölték – volt olyan év, hogy két filmért is –, de most először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazták. Ivory korábban három rendezéséért kapott jelölést, és 89 évesen a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

Frances McDormand amerikai színésznő átveszi a legjobb női főszereplő díját az Oscar-gálán
Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Három technikai díjat nyert a Dunkirk. Chistopher Nolan második világháborús filmjét a vágás, a hangvágás és a hangkeverés kategóriában díjazták. A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazták. A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. A látványtervezés kategóriájában A víz érintése nyert.

A legjobb dokumentumfilm díját a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló, Icarus című produkció, a legjobb rövid dokumentumfilm díját pedig a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.

A Duna Televízió élő Oscar-adásának házigazdája Kraszkó Zita, vendégei Dudás Viktor és Szöllőskei Gábor filmszakértők voltak.

A legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában – Three billboards outside Ebbing Missouri)

A legjobb smink: A legsötétebb óra (Darkest hour)

A legjobb jelmez: Fantomszál (Phantom thread)

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb hangvágás: Dunkirk

Legjobb hangkeverés: Dunkirk

Legjobb látványtervezés:: A víz érintése (The shape of water)

Legjobb idegen nyelvű film: A fantastic woman (Chile)

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janny (Én, Tonya)

Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball (Glen Keane, Kobe Bryant)

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb vizuális effektusok  :A szárnyas fejvadász 2049 (Bladerunner 2049)

Legjobb vágás: Dunkirk

Legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven is a Traffic Jam on the 405

Legjobb rövidfilm: The Silent Child

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden! (Call me by your name)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Tűnj el! (Get out!)

Legjobb operatőr: A szárnyas fejvadász 2049 (Bladerunner 2049) – Roger Deakins

Legjobb filmzene: A víz érintése (Shape of water)

Legjobb eredeti betétdal: Coco  (Remember me)

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb férfi főszereplő: Gary Oldman (Legsötétebb óra)

Legjobb női főszereplő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb film: A víz érintése (Shape of water)

A legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adták, a legjobb rövid animációs film elismerését pedig a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosa, Kobe Bryant szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett.

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át az Oscar-szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapta meg a díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

(MTI)