Közösségi tér rulez: mi csábítja be a fiatalt?

17/02/08 szerda
ujnemzedek.hu
Már nem kultúrház, de baromi vonzó tud lenni - de csak akkor, ha ezt a teret ők maguk találják ki.

Már maguk a fiatalok - ezt nem mi állítjuk, hanem a minap mondta el Helpi fejlesztőműhely szakmai vezetője, Szabó Csaba, az M2 Petőfin. A beszélgetés arról szólt, vajon mi az, ami egy srácot ma a régen kultúrház néven futó, közösségi élményeken alapuló terekbe be tud rántani - pláne most, ahol a virtuális világ némileg vonzóbb.

"Látjuk azt azonban, hogy a fiatalok (életkori sajátosságukból is kifolyólag) a keresik a kortárs közeget" - mondta el Szabó - "mintha mi magunk erőltetnénk ezt a tipikus szeterotípiát a virtuális közegekkel kapcsolatban". A szakmai vezető a kecskeméti Hírös Agóra közösségi tér munkatársaként inkább arra tippel: lehet, hogy a tereket a virtuális világban hirdetik, de náluk ennek eredményeképp például állandó a napi 40-50 fiatal jelenléte.

 

Persze aki naponta a suliban vagy  amelóban akár arra kényszerül, hogy folyamatosan a szabályokat követve létezzen, ennek végeztével nem biztos, hogy továbbra is szívesen idomulna a keretekhez. Pedig a közösségi tereknek óhatatlanul is akadnak előírásai - mi tehát az, ami mégis bevonzza a srácokat?

Szabó az Eleven közösségi teret hozza fel példaként - ez egy kecskeméti panelsor aljában jött létre, ahol a fiatalok korábban is gyülekeztek, csellengetek a tereken. "Fontosnak tartjuk, hogy már eleve bejáratott heyleken hozzunk létre védett körülményeket, olyan helyeket, ahol a srácok biztonságban érezhetik magukat."

Ne feledjük: a hétvégén Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat, amiben a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft.is részt vesz. A programok Itt Elérhetőek!

És persze nem győzzük hangsúlyozni: az összes megyeszékhelyen - illetve Budapesten és Cegléden is - megtalálhatóak az Új Nemzedék Közösségi Terei - CSEKKOLD, PONTOSAN HOL!