Kiberbiztonság? Hiába minden, ha egy "ügyes" alkalmazott seperc alatt tönkrevágja

18/01/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egy friss felmérés szerint 100-ból 87-en egy mukkot se szólnak a munkahelyükön, amikor véletlen elhagyják a céges adatokkal teli pendrive-ot. A hackerek bezzeg tapsikolnak örömükben, mikor egy ilyen a kezükbe kerül. 

Egyre többen neteznek a világon és egyre több dolgot csinálhatunk a neten, és ezzel párhuzamosan a egyre több a kiberbiztonságot érő fenyegetés. Egy kiberbiztonsággal is foglalkozó cég, a Novell Magyarország friss felmérése szerint a vállalatok 2017-ben átlagosan 11,7 millió dollárt költöttek a kiberbiztonságra, 23 százalékkal többet, mint az előző évben. A szervezetek ugyanakkor 2016-hoz képest 27 százalékkal több, átlagosan 130 incidenst észleltek, és minden jel arra mutat, hogy a helyzet idén tovább romlik.

Ami nem is csoda, ha azt vesszük, hogy 10-ből 8 alkalmazott titkosítatlan pendrive-okat használ munkája során, 87 százalékuk nem is értesíti munkáltatóját arról, ha elveszít egy céges adatokat (is) tartalmazó USB-kulcsot! El lehet képzelni, hogy egy hacker vagy hackercsoport mennyire örülhet, amikor az ölükbe pottyan egy ilyen, bizalmas adatokkal teli USB-kulcs. A legjobb példa erre egy londoni utcán tavaly talált pendrive a Heathrow repülőtér biztonsági információival...

Egy másik kritikus terület a Novell szerint a céges gépeket fenyegető kiberbűnözés. Példaként említették, hogy kiberbűnözők feltörték egy Buenos Aires-i kávézó wifi-hálózatát, és kriptovaluta-bányászatra vették rá a gyanútlan vendégek laptopjait, azaz kihasználták a gépek erőforrásait arra, hogy azokkal maguknak keressenek pénzt online. 

Na és a jelszókról se feledkezzünk el. A Splashdata adatai szerint 2017-ben több százmillió belépőkódot loptak el mindenféle kiberbűnözők - ó, hát hogy lehet ez? Nagyon egyszerű a válasz: amíg az egyik leggyakoribb jelszó az "124356", a "Password", a "qwerty" vagy az "admin", mégis, mire számítunk?! (A legnépszerűbb béna - és feltört - jelszavak listáját itt találjátok.)

Szóval biztos, hogy elmúltak azok az idők, amikor mindenféle biztonsági megfontolás és védelem nélkül a mezei felhasználók csak úgy netezhettek bele a vakvilágba, "Á, az én gépem minek törnék fel..." felkiáltással. Lehet, hogy már egy hónapja lejárt a vírusirtód és a jelszavad sem elég biztonságos, ami amúgy a kutyád neve, hiszen mindenhol közös posztokat pakolsz ki magatokról? Ezekre ráharapnak a hackerek! Hogy tudod megvédeni magad az ilyen támadásoktól?

Az Új Nemzedék Központ épp azért indította el a Digitális Immunerősítő Programot, hogy az ilyen helyzetekre felkészülhess, és védettebbé válj a neten fenyegető támadásokkal szemben. 

Sőt: játékunk is van - kattints ide, töltsd ki a digitális immunrendszeredet tesztelő kvízt, és nyerj egy ZenPhone-t! A határidő: február 28.!

Forrás: MTI, Új Nemzedék; fotók: Pixabay