Kamu fotók, amit sokan bekajáltak

18/04/24 kedd
ujnemzedek.hu
Szerinted mindenki tisztában van azzal, hogy nem minden igaz, amit az interneten lát? Sajnos sokan bevesznek olyan dolgokat, mint például a manipulált fotók, és csodálkoznak olyan fényképeken, amik valójában hamisak. Sokan használták asztali háttérként a gyönyörű lila fákat ábrázoló skóciai tájat - kár, hogy csak egy ügyes Photoshop trükk az egész!

A Bright Side 14 fotót gyűjtött össze, amelyek még mindig nagyon népszerűek az interneten. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi olyan kép van, amit az emberek többsége kanyar nélkül bevett és elhitte, hogy valóság, amit lát. 

1. Gyönyörű, lilás erdő Skóciában

A lilás fák képe a Skye-szigeten olyan lenyűgözőnek tűnik, hogy sokan szívesen néznénk meg a való életben is. Az a helyzet a képpel, hogy valaki a Photoshop segítségével átfestette a tájat. Erre még az is rátesz egy lapáttalhogy a valódi fényképet a Shotover folyó közelében Új-Zélandon készítették.

2. Szigetek, amik egy kifli alakú Holdra és egy csillagra hasonlítanak

"A Molokini szigetek egy csillag és egy félhold alakú szigetből állnak és Hawaii közelében találhatjuk meg." - legalábbis a fénykép leírása szerint. Az igazság itt a sziget neve és a fogyó Holdra hasonlító forma. Csillag nuku.

3. Így néz ki egy csepp tengervíz huszonötezerszeresére nagyítva

Ez a kamu fotó évek óta járja a netet, azonban a fotó címe meglehetősen zavaros. Valójában, minimum egy úszómedencét kellene megtölteni vízzel és egy speciális hálót kellene használni ahhoz, hogy összegyűjtse azt a sok planktont, amit képen látunk. Szóval ennyi planktont több ezer tonna vízben lehet találni - nem egy cseppben. 

4. Ez a nő békát játszott ügyintézés közben

Nagyon sokan nevettek ezen a képen és osztották is ahogy azt kell. Persze ez a kép sem igazi, legalábbis a békás verzió. 

5. Jéghegy a víz alatt

Ez a jól ismert fotó, amelyet sokan szeretnek asztali háttérként használni, valójában 4 különálló kép kombinációja. kép szerzője, Ralph Clevenger szerint a felhők fotóját Santa Barbarában fotózták, a jéghegy tetejét az Antarktiszon, az alsó részét Alaszkában. Ráadásul egy jéghegy rendes fotója volt az, amelyet Ralph fejjel lefelé fordított és a víz alá helyezte a képében.

6. Egy cápa úszik a Houston autópályán, miután egy hurrikán miatt árvíz öntött ki

Ez a szeszélyes fotó 2018 szeptemberében az Irma hurrikán pusztítását követően terjedt el a közösségi oldalakon. Azonban ez csak két fotó összevágása. Az eredeti fotó:

Ez pedig a manipulált, ami 2011 óta szinte minden szélsőséges időjárási esemény után megosztásra kerülnek. 

7. Ilyen, amikor a villám belecsap a homokba

Nem, nem ilyen. Ez csak Sandcastle Matt egyik műve.

8. Egy tehén melegedik az autó motorháztetőjén

2013 elején az autó motorháztetején pihenő tehén fotója először még nem keltett nagy érdeklődést. Aztán 2013. október 18-án a Surrey Roads Policing Unit megosztotta ezt a képet a Twitteren, a következő szöveggel: "Ne feledje, hogy a napok hidegebb idő várható és az állatok vonzódnak az autók melegségéhez. Kérjük, hogy ellenőrizzék az autók kerekét, a motorháztető alatti részt és más esetleges búvóhelyeket az autójukon."

9. Óriásira nőtt macska

A kép 2003-ban kezdett el terjedni az interneten. A cím szerint Hógolyó kicsit nagyra nőtt. Valójában a macska neve Jumper és ő egy átlagos méretű macska. Tulajdonosa, Cordell Hauglie viccet csinált  cicusból, majd bemutatta barátainak a képet. Fogalma sem volt arról, milyen népszerű lesz kedvence!

10. Így néz ki a Jupiter másik oldala

Az igazság az, hogy az első fotó egy valódi kép, amelyet a Cassini űrszondája készített, amikor a Saturnus körül forgolódott. 2000 végén, a Saturnus felé vezető úton a Cassini fotót készített a Jupiter déli pólusáról. Ezt a fotót láthatja a  NASA honlapján.

 A neten elterjedt fotó viszont a Jupiter szerkesztett képét ábrázolja, amit egy labdára helyeztek. Azok, akiknek még mindig vannak kétségeik, megnézhetik ezt a videót, ahol a labdát félbe vágják.

Forrás: Bright Side