Jövőre már emeletes vonattal utazhatunk

18/11/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Dunakeszin már javában szerelik az új, emeletes vonatokat, amelyekre már 2019 végén felülhetünk.

A váci és a ceglédi vonalakon közlekednek majd

A MÁV-START 2019 végétől 11 darab nagykapacitású motorvonatot állít forgalomba a legforgalmasabb váci és ceglédi vasútvonalakon - írták közleményükbe. A Stadler által gyártott, KISS elnevezésű emeletes jármű első kocsiszekrénye megérkezett a Dunakeszi Járműjavítóba, ahol a betétkocsik összeszerelését végzik.


Az első kocsiszekrényt már szerelik Dunakeszin

A vasúttársaság a legnagyobb forgalmú elővárosi vonalakon Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalakon állítja forgalomba a KISS vonatokat, 2019-2020-ban.

Ezeken a vonalakon már teljes mértékben modern motorvonatokkal oldják meg az utasok szállítását. 

A MÁV és a Stadler keretmegállapodása alapján nyolc éven belül összesen 40 motorvonat vásárlását teszi lehetővé. Eddig összesen 11 darabot rendelt meg a vasúttársaság.

160-nal repeszt, és a laptopot is töltőre tehetik az utasok

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes (595 fix és 5 darab lehajtható ülésű), emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokról a MÁV szerényen csak annyit állít, hogy "új korszakot nyitnak a személyszállításban". A gyors, 160 km/h engedélyezett sebességű, 95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a modern követelményeknek.


Egy Kiss motorvonat - Fotó: Wikipédia

Az új KISS vonatok üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, ugyanis a járművek a MÁV-START kötelékében üzemelő 123 darab – szintén Stadler gyártmányú – FLIRT motorvonattal is illeszkednek, ezért akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók.

A kétszintes motorvonatok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek.

Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. De a kerékpárhelyek száma további 24 darabbal bővíthető.