Így kell egyenes gerinccel és sültkrumplival innovációs versenyeket nyerni

17/01/06 péntek
ujnemzedek.hu
Hát mit csináljunk, ilyen a magyar fiatal: ha ideje engedi, kitalálgat valami világmegváltót, és itt-ott versenyeket nyer vele.

Az ember egy pillanatra nem figyel, és komoly dolgok suhannak el mellette - például 10.-es osztályok megreformálják a gerinctornáról alkotott elképzeléseinket, vagy egy startup képzésen/versenyen elsőrangú partikaját (és egy tuti vállalkozást) csinálnak a süktkrumpliból.

A 16 éves gimnazistákból alakult WRU Company például mintegy 20 versenyző közül idén december 3-án elnyerte a Junior Achievement Magyarország „Legjobb diákvállalkozás” díját. A termékük mindenkinek kiváló lehet, akik azt csinálják, amit mi most például ebben a percben is:

a gép fölé görnyed, és gépel.

A termékük a néhány centis, gombelemről akár több évig is üzemelni képes eszköz, és - ahogy arról a digitalhungary.hu is tudósított - a Spiner testtartásjavító nevet kapta. A lényege: felerősítjük magunkra (mondjuk egy tapasszal), beállítjuk, milyen mértékű előregörnyedésnél "szóljon ránk", a Spiner pedig megcsinálja. Tök egyszerű, mégis komoly problémára lehet orvosság - ami a pláne, hogy az Alternetív Közgadasági Gimnázium 10.-esei az egészet saját maguk gründolták össze. Ők fejlesztették az algoritmust, varrják a pofás tokot, intézik az IT-t, a marketinget, meg mindent, ami ahhoz szükséges, hogy minél többem erhez eljuthasson a Spinner, sőt, a végén akár valamiféle brand meg franchise válhasson belőle.

Ami király.

Itt elérheted a Facebook-oldalukat.

És ha már french fries (bocs): Debrecenben tartották az év első vállalkozó és startup versenyét, ahol telt ház mellett, szoros versenyben diadalmaskodott a Funky Fries csapata. 

Az Innovatív Generáció (!gen) Debrecen egy három hónapos képzés, innovátoroknak, startuppereknek és társadalmi vállalkozónak, egyben mentorprogram és inkubáció is. A három hónap alatt bevezetik a résztvevőket az innováció és a startupok világába. Ahogy azt a Facebook-oldalukon olvasható: "Hiszel benne, hogy lehet jobb, ha bevállalod, kitartasz és teszel érte? Az !gen mindenkinek szól, aki tudatosabb, jobb kezdeményező vagy újító szeretne lenni."

Az oktatás itt nem csak elméleti: a (most épp 24) résztvevőnek csapatokba (ezúttal 6) rendeződve kell létrehozniuk egy működőképes projektet. 

És erről szólt ez a verseny is, amelyet ők nyertek meg:

Ők a Funky Fries csapata, akik egy teljesen készre gründolt projektet raktak össze, melynek lényege, hogy igazi partikaját csináljanak a sültkrumpliból. Sok sikert hozzá, a honlap-kezdemény mindenesetre ígéretes