Így hatnak a versek a testedre

17/05/24 szerda
ujnemzedek.hu
Minden író vágya, hogy valamilyen hatást váltson ki: mindegy, hogy sírás, düh, öröm vagy nevetés, csak érezzen valamit az olvasó. Kutatók most azt tesztelték, hogy reagálnak átlagemberek arra, ha verset olvasnak fel nekik. Az eredmény meglepő és kedves.

Egy kutatásban német nőket vizsgáltak, miképp hat rájuk ha verset olvasnak fel nekik. A huszonéves lányok között volt olyan, aki gyakran olvas maga is és volt olyan is, aki csak anno, iskolában hallgatott utoljára felolvasást. A műveket különböző költőktől válogatták ki, mint például Friedrich Hölderlin, Schiller, Fontane, Otto Ernst, Goethe, Shakespeare, Nietsche, Edgar Allen Poe, Rilke és Paul Celan. 

Fotó: Unsplash

A versek felolvasása közben testközelből figyelték a lányokat, akiknek a kezében egy kapcsolót adtak. Ennek megnyomásával jelezhették, hogy éreznek-e valamilyen bizsergést vagy katartikus élményt és ha igen, akkor meddig. Mindeközben mérték a pulzusukat, tanulmányozták az arckifejezéseiket és az agyi aktivitásukat, és egy külön erre a feladatra tartogatott kamerával a bőrreakcióikat is megfigyelték.  

Mindenkinek volt egy jó pillanata

A mérés során minden résztvevő megnyomta azt a bizonyos gombot, legalább egyszer. 40 százalékuk karján látható is volt a libabőr, az őket figyelő kamerákon keresztül. Persze a kutatók szerint ez várható volt, hiszen korábbi kísérleteik során, amikor filmet néztek az alanyok vagy zenét hallgattak, hasonló eredmények születtek, viszont máshol keletkezett aktivitás a hallgatók agyában a versek hatására. 

A leghatásosabb verseknél előre libabőrösek lettek a lányok, többségük már 4.5 másodperccel a gomb megnyomása előtt. A mérés során nem csak azok mutattak aktivitást, akik felismertek, ismertek egyet-egyet a felolvasottak közül, hanem olyanok is, akik még sosem hallották azokat.

Forrás: scienceofusacademic