Igazából ezért lassulnak be a kütyük egy idő után

18/01/05 péntek
ujnemzedek.hu
Mindenki tapasztalja, mindenki beletörődik - de tényleg így kell lennie? És mi lehet az oka? És főleg: lehet-e tenni valamit ellene?

Az, hogy egy laptop vagy egy telefon 3 vagy 5 éves korában cefetül belassul, nem újság. Olyan természetes, mint az, hogy 80 évesen jóval lassabban kelünk át a zebrán, mint 20 évesen. De mi lehet az oka ennek a folyamatnak - mármint hogy a kütyük belassulnak -, és tényleg annyira magától értetődő-e?

A Gizmodo most egy érdekes cikket közölt a témában, amely szerint általában nem egy oka van a belassulásoknak, több tényező együttes hatása okozza a teljesítménycsökkenés. Éppen ezért nem lehet egy minden készülékre vonatkozó univerzális okot megnevezni, a dolog mindig az adott eszközben lévő alkatrészek, vagyis a hardver és a rajta futó szoftver függvénye. Nézzük most meg egymás után a szoftveres és a hardveres okokat. 

Ezzel is lehet próbálkozni, ha semmi más nem segít:

Ha a szoftver a ludas

Amikor az Apple, Microsoft vagy Google frissíti az operációs rendszerét, akkor ebbe mindig új és több kapacitást igénylő funkciókat és appokat gyömöszölnek bele, miközben a frissített oprendszer a régebbi kódokat figyelmen kívül hagyja. Így a telefonnak és a laptopnak többet kell dolgoznia, hogy ugyanazt a gyorsaságot és teljesítményt produkálja, a jóval több kapacitásigény miatt.

Ugyanez történik az appok frissítésekor, mivel a fejlesztők a legújabb modellek hardverkapacitását veszik figyelembe. Így a régebbi, gyengébb hardverrel gyártott készülékek teljesítménye egyre jobban lemarad az újabb modellekhez képest. Ezt például úgy veheted észre, hogy egyre többször akadozik a kütyü, sőt, egyre gyakrabban fagy le.

Ha idegölő a lassúság, akkor is próbálj nyugodt maradni:

A személyes adatok is sok memóriát foglalnak, gondolj csak a böngészőpluginokra, a lementett fájlokra, az egyéni beállításokra, a fotókra és videókra stb. Ezek szintén lassíthatják az operációs rendszert. Hirtelen belassulást okozhatnak vírusok és malware-ek (rosszindulatú progik) is, ezért érdemes gyors vírusirtást csinálni, ha ilyet tapasztalsz. 

Amikor a hardverrel van a gond

A akkumulátorok egy idő után fizikailag totál elhasználódnak. Ettől még a rendszer nem lassul be, de a hirtelen fagyás és újraindulás már bejátszik. Arról nem beszélve, hogy egy feltöltéssel egyre rövidebb ideig bírja a kütyü – ezért is van, hogy a gyártók annyit tépik a szájukat az aksik helyes használatáról. Az sem szokott használni a kütyüknek, ha egymást érik az áramingadozások vagy áramszünetek, miközben épp töltőn vannak, vagy folyamatosan dögmelegben kell működniük. Ez azonban csak az élettartamot befolyásolja, a gyorsaságot önmagában nem. A rossz hír az, hogy a fokozatos teljesítménycsökkenést nem lehet megakadályozni, még egy komplett újratelepítés sem javít a helyzeten látványosan - hacsak nem azt a verziót teszed fel, amivel annak idején az eszköz kijött.

Az egyetlen megoldás az lehet, ha még a széltől is óvod a kütyüdet, és megőrzöd a készülék eredeti állapotát. Vagyis sosem frissítesz rajta semmit és sosem telepítesz fel rá új appot. Ez elég durván hangzik, de a helyzet mégis az, hogy máskülönben csökkenteni ugyan lehet, de elkerülni nem a beléjük kódolt teljesítménylassulást.

Van, akit nagyon meggyötör egy lassú kütyü:

És egy tipp a végére, hogy a lehető legkevésbé csökkenjen a telód vagy a laptopod teljesítménye: mindig legyen elég szabad memória, illetve minél kevesebb app és program van telepítve, annál jobb. Extra funkciókkal és beállításokkal szintén csak csínján bánj, és a lehető leghamarabb frissíts mindent.