Ifjúsági könyvek lányoknak - ezeket kifejezetten Nektek írták, csajok!

18/02/14 szerda
ujnemzedek.hu
Az élet nem egy lányregény - ja, várj: DE. Illetve lehet az. Vagy olvashatjuk olyanná. Mert olvasni egyes CGI-on és bulvárhíreken tartott elemek véleménye ellenére is a legkirályabb dolgok egyike, úgyhogy összeszedtük gyorsan azokat a könyveket, melyekkel (esetünkben) a 10-16 éves lányok biztos nem lőhetnek mellé.

Ábrahám Mónika kitűnő tanulmányából szemezgetve egy csomó kérdésre kapunk választ a korosztály – azaz a fiatalok – olvasási szokásai kapcsán. Az ifjúsági regények töretlen népszerűségnek örvendenek, sőt, a az ifjúsági regények lányoknak is abszolút hódítják a teret – a kérdés csupán az, MENNYIRE olvasnak egyáltalán a fiatalok.

Itt egy százalékolt adattömb a felmérésből:

ifjúsági regények / könyvek lányoknak
Ifjúsági regények / könyvek lányoknak - de mit?

Aztán ott van egy 2008-as felmérés is, amiben az eredmények hasonlóak voltak: a Szeretsz-e olvasni kérdésre lényegesen többen válaszoltak igennel a gimnazisták (200 fő, 77,22%), mint a szakközépiskolások (141 fő, 54,44%). A válaszok alapján az olvasás inkább lányos, mint fiús tevékenységnek minősül, hiszen míg a fiúk 49,53%-a felelt igennel, a lányok 77,48%-a válaszolta, hogy szeret olvasni.

Vagyis csajok, minden jel arra mutat

hogy imádjátok a lányoknak szóló könyveket, és odáig vagytok az ifjúsági regényekért.

A könyves toplisták sem árulkodnak másról: ott van pl. Jeff Kinney Egy ropi naplójacímű sorozata, vagy Pippa Funnell Szeszély szériája, a bookline listája szerint a Rick Riordan A 39 kulcs című sagája és is nagyon megy. Rachel Renee Russell Egy Zizi naplója könyvét viszik, mint a cukrot, de továbbra is népszerűek Rowling és Tolkien varázslényei is.

ifjúsági regények / könyvek lányoknak
Ábrahám Mónika tanulmánya szerint ezt olvassák az ifjúsági könyvek és a lányoknak szóló könyve rajongói.

Persze 20-30 éve ez a lista egészen másképp nézett volna ki - az ún. rendszerváltás környékén például baromi népszerűnek számított a fantasy (mondjuk a magyar szerepjáték, a M.A.G.U.S. világában jászódó sorozatok), illetve megindultak a Star Wars kánon (illetve azóta kánonon kívüli) történetei is itthon (igen sokszor nem éppen a legtisztább jogi utakon). A young adult (a "fiatal felnőtteknek" szóló) regények robbanása még a 2000-es évek elejéig váratott magára (köszönhetően a Potter-regények nyomában kullogó kiadóknak, akik felfedezték, hogy jé, itt egy tökéletes piaci rés) - az Éhezők Viadala és a Divergent sorozat itthon is komoly rajongótábort szedett maga köré ekkoriban.

ifjúsági regények / könyvek lányoknak
Ifjúsági regények / könyvek lányoknak - ezek most melyikek?

 A mai magyar ifjúsági könyvek toplistájában olyan szerzők szerepelnek, mint Leiner Laura (Szent Johanna gimi), Berg Judit (Rumini), Tasnádi István-Jeli Viktória- és Gimesi Dóra (Időfutár), Janikovszky Éva (Az úgy volt...), Kertész Erzsi (Panthera) vagy Wéber Anikó (Az osztály vesztese)

Lányoknak szóló regények

Durva, de TÉNYLEG van egy ilyen kategória - felmérések szerint ugyanis míg a FIÚS könyveket a lányok is szívesen forgatják, addig a LÁNYOS könyvekkel a fiúk már nem annyira bíbelődnek. Ilyenek pl. a Lucy Maud Montgomery Gubanc című kötete, vagy Noel Streatfeild Színpadi cipők című műve - utóbbi például arról szól, hogy "nagyapjuk halála után a három Forbes-unoka Londonba költözik Hannah-val, a nevelőnővel, mert itt lakik egyetlen közeli rokonuk, anyai nagymamájuk, az egykor híres színésznő. Az idős hölgy a három árvát elküldi a Gyermek Tánc- és Színművészeti Akadémiára, ahol mindhármukról kiderül, hogy színpadra termettek, még ha ezt nem is sejtették korábban magukról..."

Nem egy pasikompatibilis írás - persze mindeannyian láttunk már karon varjút. 

Kalapos Éva D.A.C. sorozata is baromi népszerű a csajok körében, de ott van még a kedvencek között  Maros Edit Hűvösvölgyi sulijamellett olyan klasszikusok is elférnek, mint Tutsek Anna Cilike-sorozata, vagy Szabó Magdától a... kábé bármi. Zelei Bori remek, kamaszokról szóló Kevert-jéről mi is írtunk - na nem azért, mert lányregény, ha valamit, akkor ezt a kötetek a fiatalabb srácok is bátran a kezükbe vehetik - bevállalósabb fiúknak pedig ott van Szűcs Vanda Ikerpár-sorozata

fiataloknak szóló regények/ lányoknak szóló regények
Holly elôre tudta, hogy nincs az a hatalmas óceánjáró, ahol nyugiban átvészelheti a családi karácsonyt. Mert hiába a képeslapra kívánkozó táj, ha ott van két szörnyeteg unokatestvére, akik mindjárt elsô este kiutálják a közös kabinból. A tengeribeteg Holly így kénytelen beosonni egy vadidegen fürdőszobába, ahonnan kilépve két dologgal néz farkasszemet: a világ legdögösebb pasijával és egy paprikaspray-vel. Kár, hogy ez utóbbit a magát Nicknek nevező srác nem fél használni... - erről szól a népszerű lányoknak szóló regény, Marni Bates Rocksztárt kaptam karácsonyra című könyve!

Hogy hol tudsz utánanézni a legnépszerűbb ifjúsági regényeknek és a legkedveltebb lányoknak szóló könyveknek?

Hát, például itt. Vagy ide kattintva. Esetleg ezen a helyen. Mindenképp csekkold őket, mert betűt falni jó!