Hulladékkal szennyezett tengeri akváriumot állítottak ki a Pécsi Állatkertben

18/08/17 péntek
ujnemzedek.hu
Nem vicc! Így hívják fel a figyelmet a tengerekbe, óceánokba kerülő szeméttel járó veszélyekre.

Egy új akváriumot telepítettek a Pécsi Állatkertben, amiben furcsa módon egyáltalán nincsenek állatok – szemét azonban annál inkább.

Az állatkert munkatársai egy kis, szeméttel teli tengerrészletet alakítottak ki, ennek segítségével szeretnénk bemutatni látogatóinknak, hogy a különböző hulladékokból naponta mekkora mennyiség jut a világ tengereibe és óceánjaiba.  Az akváriumon olvasható információ szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egyebek mellett egymillió műanyag zacskó kerül.

Hárságyi Dorottya zoopedagógus elmondta, hogy évente 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, a szennyezés okozta károkat, az élővilágra gyakorolt negatív hatását mindenképpen szerették volna tudatosítani a látogatókban.

A Pécsi Állatkertben egy másik új akvárium is látható: a kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakváriumban tizenkét fiatal füles medúzát figyelhetnek meg a látogatók. Ez a medúzafaj planktonokkal táplálkozik, és a világ összes tengerében megtalálható – mondta Sulyok Ábris akvárium- és terráriumvezető. A Pécsi Állatkert célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínűek, különlegesek ezek a tengeri élőlények. A márciusban kialakított medúzafolyosó is ezt segíti, amely különleges megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára. A tervek szerint a közeljövőben egy újabb medúzaakváriumot alakítanak ki a Pécsi Állatkertben.

Forrás: MTI, Képek: Pécsi Állatkert