Hódítanak a virtuális valóság játékok, de mi jöhet még?

17/10/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
A fiatalok körében egyre inkább elterjednek a VR eszközök. A játékok élményét magasabb szintre emeli egy-egy szemüveg, ráadásul nem csak számítógépekhez de PlayStation gépekhez is csatlakoztathatjuk őket. Az első egyedek még szimpla sisakok voltak, ma már a szemüvegek hódítanak. Lássuk mik is ezek a kütyük valójában.

Miért olyan népszerűek a virtuális valóság játékok?

A fiatalok százezreit szippantja be világszerte az internetes játékok világa, a virtuális valóságban zajló csaták naponta akár hat-nyolc órára is leültetik a gyerekeket a gépeik elé. A Napközben című műsor egyik adásában fiataloka kérdeztek arról, hogy miért szeretik ezeket a játékokat. 

Többen beszéltek arról, hogy a játékok világát saját világukként élik meg, amibe ha tehetik, minden nap belépnek. A különböző játékokban mindig másféle képességekre van szükség, ami rettentő  nagy kihívást jelent számukra, ami mindenképp izgalmas kalandot ígér. 

A gyerekek elmesélték azt is, hogy azért jó megvenni a játékokat, mert akkor több szerverre fel tudnak csatlakozni, így több játszópartner közül választhatnak. Fontos számukra az is a virtuális valóság játékokban, hogy több barátjukkal vagy akár idegenekkel is tudnak játszani.  Azért is szeretik a gyerekek a virtuális játékokat, mert ebben a világban lehet fejlődni és mindenki ki tudja tolni a határait.

Persze nem kell elsőre elítélni ezeket a játékokat, hiszen fejlesztő hatásait már a szakemberek is bizonyították. Napjainkban a legtöbb fiatal kalandozik virtuális játékokban, így ez létrehozott egy új közösségi kommunikációs teret, ami által barátságok, jó kapcsolatok is kialakulhatnak.

Melyek a legjobb és legnépszerűbb VR játékok?

Most mindenki megőrül a virtuális valóság játékokért, nincs gyerek, aki ne akarna egy ilyet, mondjuk karácsonyra. Kérdés az, hogy: mennyire lesz tartós a sikere? Hamar leáldozik-e a csillaga, mint a mozgásérzékelős, táncolós-teniszezős játékoknak? Ugyan ez még csak a jövő zenéje, de a jelenlegi állás az, hogy a virtuális valóság játékok durván drágák. 

Pont ezért fontos, hogy az első játékok kellőképp ütősek legyenek, hogy az emberek rászánják magukat és megvegyék a hardvert. Az IGN össze is dobott egy tízes listát a legizgalmasabbnak tűnő VR-játékokról, amiknek van esélyük arra, hogy a legkirályabb játékokká váljanak.

  • Edge of Nowhere
  • The Assembly
  • Narcosis
  • Keep Talking and Nobody Explodes
  • The Climb
  • Robinson: The Journey
  • Bullet Train
  • I Expect You to Die 
  • Get Even 
  • Golem
virtuális valóság játékok
A virtuális valóság játékok egyik előnye, hogy akár baráti társaságok is játszhatnak együtt. 

Egy sisakkal tört be a bizniszbe

A kezdetek kezdete: Négy éve, Palmer Luckey bemutatta az Oculus Rift nevű virtuálisvalóság-sisakot, és ezzel berontott a techpiacra, mint egy buldózer. Azóta rengeteg érdeklődő fiatalnak borzolja a kedélyeit a virtuális valóság, hiszen piacra kerültek az első, fogyasztóknak szánt eszközök.

Palmer szemüvegét például PC-hez készítették, és egy USB-vel lehet csatlakoztatni a géphez. Használatához azonban egy igencsak erős számítógép kell, az elő szériát így valószínüleg gamerek használhatják ki a legjobban. Persze a jövőben több dologra is lehet majd használni: miután a Facebook felvásárolta a céget, azt tervezik, hogy mozifilmek, videók, interaktív appok és más tartalmak is elérhetőek lesznek a szemüvegen. 

A jövő sok érdekességet tartogat 

Az eddig Project Morpheus néven emlegetett eszköz, a PlayStation VR a konzolos játékosokat célozza meg. Használatához nem kell drága PC, csak egy PlayStation 4. A Sony nem tétlenkedik, számos nagy stúdióval megállapodott már, hogy készítsenek szoftvereket az eszközre, mint például a Crytek, Epic Games, Unity cégekkel. 

Szép lassa a fimipart is beveszi a VR. Érkeznek a filmstúdiók számára készülő, első virtuálisvalóság-kamerák is, így útnak indulhat a forradalom, amire már a fejlesztők rég fenik a fogukat.

A kamerák és tartalomgyártás területén is van még hová fejlődni. Nemcsak a fejlesztőknek, de a filmeseknek is ideje lenne villantainia a technológia terén. A nokia tavaly jelentette be  virtuális valósághoz készült kameráját, az OZO-t. A cég azt is elárulta, hogy a filmstúdióknak szánta eszközt, szóval most már csak valakinek hozzá kellene fogni és alkotni egy nagyot. 


A 8 lencse és 8 mikrofon 360 fokos videókat tud készíteni. 
Forrás: Nokia

Vannak, akik az AR-re szavaznak

Van egy tábor, aki úgy véli, hogy a kiterjesztett valóság (AR) sokkal meghatározóbb lehet a jövő hétköznapjaiban. Az AR-szemüvegek a virtuális szemüvegekkel ellentétben nem egy kitalált környezetet hoznak létre, hanem a valódi térre helyeznek digitális elemeket. Persze erre még várnunk kell egy kicsit, de rengeteg területen hasznát vehetnénk ennek a technikának. Örülnének neki az orvosok, művészek de még a mérnökök is.  

Microsoft HoloLens  

A HoloLens amolyan kettő az egyben dolog: a sisak vagy szemüveg viselője egyszerre látja a valós teret és a kivetített virtuális valóságot. Satya Nadella, a cég vezérigazgatója mesélt arról, hogy az egészségügyi szektor mutatta a legnagyobb érdeklődást a készülő kütyü iránt, így ennek megfelelve ebbe az irányba indultak el a fejlesztések és tárgyalások. Ez a készülék forradalmasíthatja az eddigi orvosi képzéseket is.

Apropó tanulás

A média a játékok iparágain túl szintén nagy területet jelent az oktatás. A virtuális világ használatával olyan kapuk nyílnak meg, ami megsokszorozhatja a ma ismert oktatási módszertanok hatékonyságát. Képzeljük el, hogy egy tanuló a tananyagot nemcsak egy tankönyvek illusztrációi által tudja megismerni, hanem például egy VR-szemüveg segítségével bele is csöppenhet a konkrét térbe és időbe. Gyakorlatilag testközelben élheti át egy történelmi csatát, ott teremhet különleges földrajzi helyeken is, sőt darabjaira bonthatja az emberi testet biológia órán.  

A vírusokra és hackerekre azért játék közben sem árt figyelni!

A netes játékok nem veszélytelenek. Mielőtt rácsatlakoznál egy játékra, ellenőrizd, hogy valóban biztonságban vannak-e az adatai a számítógépeden. Mennyire erős a digitális immunrendszered? Ezzel a teszttel pillanatok alatt kiderítheted, sőt tanácsokat is kaphatsz, ha a rendszer lyukat talál a védemi pajzsodon. 

A linkre kattintva már indul is a teszt!

 

Forrás: Origo, Nokia, IGN