Híres fotók, amikről nem gondolnád, hogy mind kamu

18/05/22 kedd
ujnemzedek.hu
Miután a Photoshop, mint fotómanipulátor betört a köztudatba, azóta bőven vannak képek, amikről nehezen tudjuk eldönteni, hogy valósak-e vagy sem. A mostani összeállítás viszont azért lesz különleges, mert a Photoshop előtti időkből származó, de valahogyan mégis manipulált képeket fogja bemutatni - amikről többségében elhittük, hogy a valóságot ábrázolják.

A Bright Side összeszedte azokat a történelmi fotókat, amelyekről szinte mindenki azt gondolta, hogy valósak.

1. Erdei tündérek


Forrás: gettyimages

Ezt a képet két unokatestvér hozta létre: Frances Griffiths és Elsie Wright 1917-ben. A kép olyan valósnak sikerült, hogy Arthur Conan Doyle a Sherlock Holmes sztori híres szerzője teljesen bevette a dolgot. Amikor barátai megmutatták neki a fotót, annyira felkeltette az érdeklődését, hogy még egy szakember ismerősének is megmutatta, hogy döntse el a fotó valódi-e vagy sem. A két hölgy, akik a fotókat készítették, egy egész sorozatot gyártottak a misztikus, varázslatos felvételekből, amelyekben Sir Arthur Conan Doyle egészen élete végéig hitt. Soha nem tudta meg az igazságot, hogy a két lány mesekönyvekből szerzett figurái csak összevágások voltak. A tündérek alakját a fához rögzítették, a képen látható kislány pedig mögéjük állt. Tehát a kép nem valós tündéreket ábrázolt. 

2. Bátor tábornok


Forrás: © loc.gov  

A bátor tábornok a csapata előtt látható, paripája hátán az amerikai polgárháború idején. Nem gondolnád, de ez a fotó három képből áll össze. Sok évvel azután, hogy megjelent, a kongresszusi könyvtár kutatói kiderítették, hogy ez a fotó több, különböző fotóból készült:

  • Alexander M. Cook fotójáról származik a ló és az emberi test,
  • a fej Grant tábornoké, ami szintén egy másik képről van 
  • és a harc közben elfogott foglyok egy harmadik képről vannak kiollózva. 

Senki sem tudja, hogyan és milyen célra készült ez a montázs, de mindhárom fotó valódi, és mind megtalálhatóak különböző gyűjteményekben.

3. Einstein és a nukleáris tetsz

Úgy tűnik, hogy Albert Einstein a nukleáris tesztek helyszínén hagyta a kerékpárját? Természetesen a valóságban ez a fotó is 2 képből áll: az egyiken Einstein biciklizik és  a másikon egy nukleáris teszt látható. 

4. Kennedy és Monroe

Úgy néz ki, mintha John F. Kennedy Marilyn Monroe-t ölelné de ez a fotó hamis. Alison Jackson készítette, akinek gyűjteményében sok híres ember provokáló hamis képét találhatjuk meg.

5. Felhőkarcoló építők 


Forrás: © Bettmann / Getty Images  ​

XX. Század egyik legismertebb képe is hamis. Két becsült időpont van a fotó készítésére: 1932. szeptember 20. és 29. Sőt azt sem tudni pontosan, hogy ki készítette.

6. A levitáló ember 

Colin Evans olyan spiritualista volt, aki - ahogyan sokan hitték - levitálni tud. Colin olyan spirituális üléseket szervezett, ahol a téma rajongói összejöttek és együtt kántáltak a sötétben. Egyik ilyen gyűlésen egyszer csak vibrálni kezdett a fény és arra lettek figyelmesek, hogy Colin levitál a sötétben. Sokan voltak olyanok, akik biztosak voltak benne, hogy a levitáció valóságos, míg néhány szkeptikus észrevette a kilógó zsinórokat. Az esetről készült fotón is sokan felfedezni vélik a zsinórokat, sőt sokak szerint Colin egyszerűen megnyomta a vaku gombot, és abban a pillanatban felugrott.

7. Karácsonyi fegyverszünet 

Amikor ez a fotó megjelent az interneten, mindenki azt hitte, hogy a német és a brit katonák között az első világháború idején focimeccsek zajlottak, egyesek szerint ez karácsonyi fegyverszünet volt. De a valóságban ezen a területen nem voltak németek, és ezt a fotót Görögországban készítették, ahol a brit katonák játszottak.

8. Váratlan duett

Ez a fénykép John Lennonról és Che Guevara-ról valójában hamis. John Lennon itt valóságos, de persze nem Che Guevarával játszott, valaki csak a fejét vette, és  a Wayne Gabriel testére tetteSzegény rajongók, sokan azt hitték, hogy ez egy igazi fotó. 

9. Ez sem egy nagy találkozás volt

Sokan tényleg úgy vélték, hogy ez a kép, amin David Bowie és Lemmy a Motörhead énekese szerepel valós, de természetesen ez sem igazi. A Getty Images-en megtalálja az igazi fotót, ahol Lemmy a barátnője mellett áll. A fotó 1972 júniusában készült, David Bowie-t pedig Lemmy barátnője helyett adták a képhez.

10. A fiatal William Harley és Arthur Davidson 

Néhányan úgy gondolják, hogy a képen két jó barát látható: William Harley és Arthur DavidsonDe persze, ha igaz lenne, ez a kép nem jelenne meg ebben a cikkben. Az igazság az, hogy ezek a srácok egyszerű emberek Minnesotából, akiknek lehetőségük volt kipróbálni a járgányokat és megörökíteni a pillanatot egy fotóval.