Hihetetlen, de a gorilláknak is van Tindere

18/02/16 péntek
ujnemzedek.hu
Persze itt általában a gondozóik keresnek párt az állatoknak - de egy videó szerint már arra is volt példa hogy egy gorilla "tinderezzen"!

Az fogságban tartott gorillákról van szó, és tényleg létezik a különféle állatkertekben élő hímekből és nőstényekből álló adatbázis. Persze itt nem az állatok keresgélnek, hanem a gondozóik próbálják megtalálni számukra az ideális párt. 

 

Smithsonian's National Zoo (@smithsonianzoo) által megosztott bejegyzés,

És úgy tűnik, a dolog működik, talán még jobban is, mint a Tinder. A fent látható fotón például két, azelőtt egymástól több ezer kilométerre élő síkvidéki gorilla találkozott. A bal oldali a nőstény, Calaya, ő a nyugati partról, Seattle-ből utazott Washingtonba, hogy ha minden jól megy, párosodjon a hímmel, Barakával. És minden jól ment: létrejött a gorillanász, sőt, Calaya vemhes lett.

A "gorillatindernél" persze mások a szempontok, a fő cél a faj fogságban élő egyedeinek szaporítása, és a génállományuk frissítése. Ezért egy évek óta fejlesztett algoritmust használnak, ami figyelembe veszi például az állatok korát, családfájukat, de még a személyiségüket is. Az algoritmus alapján jött létre e között a két gorilla közt is a "match", a sikeres megtermékenyítés pedig arra utal, hogy hatékony a rendszer. 

A "gorillatinder" egyébként jóval megelőzte az online társkeresőket, hiszen már a 80-as évek eleje óta működik az USA-ban. Egyébként nem csak a gorillák, hanem sok más, veszélyeztetett vagy kihalás szélén álló faj állatkerti egyedei is benne vannak.

Egy másik kép Calayáról:

 

Smithsonian's National Zoo (@smithsonianzoo) által megosztott bejegyzés,

Azért arra is volt már példa, hogy egy gorilla szinte szó szerint tinderezik. Ezen a videón a Kentuckyban található Louisville-i Állatkert nőstény gorillája, Jelani látható. Jelaninak a gondozója a saját mobilján mutatja különböző hímek fotóit.

Hihetetlen, de a gorilla egyértelmű kézmozdulatokkal jelzi, hogy "Nem ő az, nézzük a következőt!" - íme:
 

Források: The New Yorker, Smithsonian's Zoo, Mashable