Frenetikus játékok jöhetnek a Google Mapsre alapozva

18/03/20 kedd
ujnemzedek.hu
Valószínűleg már javában készül a Pokemon Go utódja, ami könnyen lehet, hogy még nagyobbat fog szólni. A Google ugyanis mostantól hozzáférhetővé tette a Google Térképet a játékfejlesztők számára.

Emlékeztek még a Pokemon Góra? Hát persze, hiszen óriási láz volt, boldog-boldogtalan pokemonokra vadászott. Az egyik - ha nem a legfőbb - vonzereje éppen az volt az össznépi pokemonvadászatnak, hogy a kiterjesztett valóságot használva a minket körülvevő utcákat és tereket emelte be a játékba.

Azóta lecsengett a pokemonláz, és más, hasonló játékok sem léptek a nagy előd helyébe. Ennek az az oka, hogy elég bonyolult és költséges volt az online, valós idejű térképadatokhoz való hozzáférés, illetve ezek integrációja egy játékba. Most viszont ez a probléma egyszer s mindenkorra megoldódni látszik, mivel a Google megnyitotta a Google Térképet a játékfejlesztők előtt. 

Ettől kezdve bárki hozzáférhet a valós idejű Google Maps-adatokhoz - de ez még nem minden. A Google egy beépülő modult is kiadott a világ egyik legnépszerűbb játékmotorjához, az Unityhez, amivel könnyen elérhetők és felhasználhatók a Google Maps adatai. És végül a Google egy olyan API-t is bemutatott, ami segít a valós helyeket játéktérré átalakítani.

Ez azt jelenti, hogy a programozók nem csak felhasználhatják az épületek valós paramétereit, méreteit, helyzetét, hanem ezeket tetszőleges objektumokra cserélhetik. Egy fantasyjátékban például az összes McDonalds kovácsműhellyé változhat, vagy fogadóvá, de például egy süteményuniverzumban játszódó game során minden épület habos süteménnyé, tortává, fagyikehellyé avanzsálhat - és a lehetőségek száma végtelen. 

Valami ilyesmiről van szó, ahogyan a Google videójában is láthatjátok:

De az API révén arra is van lehetőség, hogy egy épületet (vagy épületcsoportot) kijelöljenek, és a játékos(ok) ott ismerhetik meg, miről szól a legújabb küldetés. 

A The Verge azt írja, hogy a Google már három játék készítőivel is szorosan együttműködik. A Jurassic World Alive és a Ghostbusters World mellett a Next Gameshez köthető The Walking Dead: Our Worldről van szó. Utóbbi konstruktőrei szerint az Eiffel-torony a London Eye és a Szabadság-szobor is fontos helyszín lesz a játékban.