Ez volt a világon a legelső macskás fotó, de itt az első emoji, az első szelfi és társaik

18/02/15 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az elsőt senki nem felejti el... kivéve, ha mégis.

Ma, amikor mindenki okostelefonokkal mászkál, és egy gombnyomás egy kép elkészítése, fura belegondolni, hogy nemrég még kizárólag filmre fotóztak, és ha az kifogyott a gépből, nem készült több kép. Hát még a fotózás hőskorában, amikor egy-egy kép elkészítése ennél is időigényesebb és macerásabb művelet volt. 

Éppen ezért lehet érdekes megnézni az első macskás fotót - amikor még nem borították el millió számra az ilyen képek a netet (már csak azért sem, mert még a telefont is épp hogy csak feltalálták ekkoriban). De a többi "első fotót" se hagyjátok ki! 

1. Az első macskás fotó

Legalábbis ez a kép kering a neten a történelem első macskás fotójaként. Állítólag az 1880-as években készült. 

2. Az első szefli

Robert Cornelius követte el 1839-ben. 

3. Az első emoji(szett)

Az itt látható, ikonok formájában is elérhető emojiszettet, ami az első ilyen volt a világon Sigetaka Kurita alkotta meg, 1999-ben. Az időjárás-előrejelzésekben használt szimbólumok adták neki az ötletet. 

(Megjegyezzük, hogy egyébként Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora volt az első, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével 1982-ben a világon először horizontális vigyorgó fejet írt egy levélben. Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazta, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében, majd az egész világon elterjedt.)

4. A világ legelső fotója

Egy francia feltaláló, Joseph Nicéphore Niépce készítette az 1820-as években (egyes források 1822-re, mások 1826-ra teszik). Az ő birtokát ábrázolja, az ott álló lakóépület dolgozószobájának ablakából. Niépce egy júdeai aszfalttal bevont ónlemezt helyezett a camera obscura hátsó falához, amit kitett az ablakba és legalább 8 órán át otthagyta. Később a lemezt különböző olajszármazékok keverékében áztatta. A fény hatására a bitumen megszilárdult és a lemezen maradt, a megvilágítatlan helyeken pedig leoldódott. A fénnyel készült első litográfia valójában a világ első fényképe is

5. A világ legelső színes fotója

James Clerk Maxwell skót matematikus-fizikus készítette 1861-ben, egy szalagról.

6. Az első digitális kép

Valójában egy szkennelt képről van szó, amit egy 1957-ben kifejlesztett dobszkennerrel digitalizáltak. Az eszközt kifejlesztő teamet Russell Kirsch vezette, a kép az ő fiát ábrázolja. 

7. Az első színes tájkép

A címe Dél-franciaországi tájkép, Louis Arthur Ducos du Hauron készítette 1877-ben.

8. Az első hoax

Hippolyte Bayard Önarckép vízbefúltan című képe 1840-ben készült. Bayard a fényképezés nagy vesztese, mert bár harminc nagyméretű képét 1840 júniusában egy jótékonysági vásár keretében ki is állította, egyszerű, szellemes és olcsó eljárása támogató híján nem versenyezhetett a dagerrotípiával. Ez a legismertebb képe, ami elkeseredésének ironikus kifejezése, hiszen egy kamukép saját magáról, miután a (10. pontban említett) Louis Daugerre-rel folytatott vetélkedés veszteseként "vízbe fojtotta" magát.

9. Az első villámfotó

William Jennings munkája, 1882-ből.

10. Az első fotó, amin emberek láthatóak

Louis Daguerre francia vegyész, tájkép- és dekorációfestő készítette 1838-ban, a róla elnevezett eljárással. A kép címe a Boulevard du Temple - mivel szobájából erre az utcára nyílt kilátás. A viszonylag hosszú – több mint tíz perces – expozíciós időnek köszönhetően, a Boulevard du Temple forgatagából semmi nem érzékelhető. Azonban a kép bal alsó részén két emberi alak kivehető: egy cipőjét tisztíttató úr, valamint maga a cipőtisztító. 

Források: Petapixel, Smashinglists.com, Wikipédia