Ez a 10 könyv megváltoztatta a világot

18/09/28 péntek
ujnemzedek.hu
Azok, akik rendszeresen olvasnak biztosan kapásból mondanak egy-két könyvet, ami nagy hatással volt az életükre. Ez alapján a BBC szerkesztői feltettek egy nagyon érdekes kérdést: melyek lehetnek azok a könyvek, amelyek nagyon sok ember életét változtatták meg?

A kulturális rovat szerkesztői arra voltak kíváncsiak, hogy mely könyvek lehetnek ezek. Áprilisban indították el felmérésüket, amelyben arra kérték a szakértőket, szerte a világban, hogy írják meg szerintük mi lehet a top 5 könyve, ebben a kategóriában. A beérkezett üzenetekből kiderült aztán, hogy 35 országban 108 szerzőtől, akadémikustól, újságírótól, kritikustól és fordítótól kaptak választ a kérdésükre. A végső összesítés után a szerkesztők arról is beszámoltak, hogy 33 különböző nyelvű regényt, verset, népmesét és drámát tartalmazott a szakértők listája.   

Beszámolójukban kiemelték, hogy ez nem egy végleges sorrend, csak egy vitaindító lista, ami alapján olyan dolgokról lehet beszélgetni, mint például: 

 • Mely könyvek a legsikeresebbek és miért? 
 • Hogy tudnak évszázadokkal később is sikeres vagy épp aktuális lenni? 
 • Ezeknek a történeteknek az elmesélése inspiráló tud lenni, de sok esetben megosztó is? 

Fotó: Unsplash 

A 100 legjobb történet legnépszerűbb szerzői között előkelő helyen szerepelt Shakespeare, Virginia Woolf és a Franz Kafka is. A listára olyan ismert szerzemények is felkerültek, mint péládul a Rómeó és Júlia, a Harry Potter sorozat, Büszkeség és balítélet, Háború és béke, A kis herceg és a népszerű sorozat alapjául szolgáló Egy szolgálólány meséje is. 

Az első 10 mű pedig a következő lett: 

 1. Odüsszeia (Homérosz, Kr.e. 8.sz)
 2. Tamás bátya kunyhója (Harriet Beecher Stowe, 1852)
 3. Frankenstein (Mary Shelley, 1818)
 4. 1984 (George Orwell, 1949)
 5. Széthulló világ (Chinua Achebe, 1958)
 6. Az Ezeregyéjszaka meséi (Arab/perzsa szerzők, 8-18. század)
 7. Don Quijote (Miguel de Cervantes, 1605-1615)
 8. Hamlet (William Shakespeare, 1603)
 9. Száz év magány (Gabriel García Márquez, 1967)
 10. Iliász (Homérosz, Kr.e 8. század)

Az összesített listát itt olvashatod.