És még tudod mi kell a tuti utazáshoz? Igen, egy hangoskönyv!

18/07/10 kedd
ujnemzedek.hu
Nem fáradsz le tőle, nem zavar, hogy ide-oda ugrál a fény a lapon, ha utazol, nem kell tölteni, mint az e-bookot.

A Kildara könyves közösség ezért 15 év után felmérést készített olvasási szokásainkról - az online kérdőívet 2017. július 5-e és október 10-e között bárki kitölthette, aki találkozott a felhívással. A kutatásban résztvevők 82%-a nő volt, városlakó, de kistelepülésen élők is válaszoltak, sőt külföldről is futott be anyag. A legidősebb kitöltő 75, a legfiatalabb pedig 12 éves volt, és közel felük olvas idegennyelven is.

Leggyakrabban este elalvás előtt vesznek könyvet a kezükbe, főként szépirodalmat és szórakoztató (sci-fi, fantasy, krimi, romantikus regény) könyveket. Legtöbbjük szemüveget visel és 43%-uk jár könyves rendezvényekre, melyekről a kiadók facebook oldaláról, ismerősöktől, hírlevelekből, blogokról és újságokból értesülnek. 80%-uk papírkönyveket olvas, 12%-uk e-bookon, 3% pedig telefonon veszi kézbe kedvenc olvasmányait.

És marha sokan hallgatnak hangoskönyvet is.

Az évszám 1932: ekkor jelent meg az első hangoskönyv - igaz, akkor még beszélő könyvnek hívták, és leginkább a látássérültek és a vakok számára próbálta visszaadni az olvasás élményét. Aztán az évek alatt készült például egy rakat meselemez is, amelyek gyakorlatilag (mondjuk) bakelire vett hangjátékokként funkcionáltak - ezek azonban nem a klasszikus értelmeben vett, egyetlen ember által felolvasott könyvek voltak (lásd pl. Alice Csodaországban).

A nagy áttörést a hangoskönyv-történészek (ha vannak ilyenek) 2002-től szokás számítani (annak ellenére, hogy a vakok szövetsége már az 1960-as évek eleje óta ad ki hangoskönyveket tagjai számára, kereskedelmi - formában)  - ekkor jelentek meg az első „igazi” hangoskönyvek, melyek jogtisztán, kiadott formában kerülnek a boltok polcaira.

ERRŐL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN

Szóval a hangoskönyv: lehet kazettán, audio CD-n, vagy MP3-CD-n rögzített hanganyag. Hallgatható betegen,nem betegen, ágyhoz kötve, futás közben a Margitszigeten, elalváshoz, felkeléshez, kötelezők bebiflázáshoz, vagy csak úgy. Elérhetőek versek, novellák, mesék, nem mesék, horrorsztorik és önéletrajzok, bestsellerek és nem bestsellerek, krimik és románcok, ponyvák és a magas irodalom. A vakok és gyengénlátók könyvtári ellátásában fontos szerepet játszanak.

De hallgathatod nyaralás közben is. 

Ha vezetsz, akkor azért, ha nem vezetsz, akkor azért. Ha a strandon vagy, vagy ha nem vagy a strandon, akkor is. Pont a napokban írtunk az utazási betegségről - na, a hangoskönytől nem fogsz émelyegni (hacsk nem valami durva Stephen Kinget tolsz a lejátszóba.) Az egyik kollégát például az idegesíti, hogy folyton hason kell feküdnie olvasás közben - a hangoskönyv magasról tesz a testhelyzetedre. 

Mutatjuk, hol lehet ingyenes hangoskönyvekhez jutni: pl. itt, de akár itt is, vagy itt. Ha az ember ügyesen vadássza a Youtube-ot, szintén komoly kincsekre bukkanhat, de a már fentebb említett MEK könyvtár is csontig van hangoskönyvekkel.

És tudod, hol jó még a hangoskönyv?

- strandod (nem lesz tiszta homok a lap, nem vakít meg a fehérség)

- vonaton (feltéve, ha van egy jó fülesed, de ha van, akkor akár alhatsz is közban)

- medencében (nem ázik el, az mp3 lejátszót meg nem kell bevinni a vízbe, aztán csókolom)

- meg bárhol IS.