...és akkor most lehet, hogy tényleg tudjuk, ki valójában Banksy

17/06/23 péntek
ujnemzedek.hu
Olyan kevés titok van már, lehet, hogy ennek is annyi.

A szerelem biokémiai folyamat csupán, a Holdon nem is élnek denevéremberek, és nem, a Nagy Hadronütköztető bekapcsolása se lökte át a bolygót valami negatív dimenzióba, ahol a gyíkemberek rabszolgáiként kellett volna tovább éldegélnünk. A világ racionális hellyé vált, olyan kevés titkunk van, hogy egy kézen meg tudnánk számolni - erre most (igen gyanús, hogy)

elkotyogják egy podcastban, kicsoda valójában Banksy. 

Banksy ugye egy brit graffiti-művész, neve ál, humora fekete és erősen társadalomkritikus, üzenete háborúellenes és antikapitalista. Kedvencünk (talán kedvencünk) tőle ez a mű itt:

A lényeg tehát: van egy (többszázmillió forintokat érő) falfestményeket dekoráló, anarchomán művész, akinek a valódi személyazonosságáról találgatások vannak csupán. (Igen, anarchomán, pl.: 2004 augusztusában Banksy nagy mennyiségű hamis és parodisztikus 10 fontos bankjegyet gyártott le, ahol a királynő arcát Diána walesi hercegné képmásával cserélte ki, és a feliratot is megváltoztatta “Bank of England”-ről “Banksy of England”-re. LOL) Vagyis sejtések meg teóriák eddig is voltak: Banksy egy kiugrott hentes, egy fridzsiderszerelő fia, bizonyos Robin Gunningham - ezt egyébként angol kutatók úgy fejtették meg, hogy a sorozatgyilkosok megtalálásához használt földrajzi profil-technikával körbepásztázták azt a környéket, ahol a művész alkotott.

Na de most jön a kanyar: 

Az egészből talán egy szó sem igaz, mert Banksy valójában a Massive Attack alapítótagja, a bristoli graffitisként korábban komoly nevet szerző Robert Del Naja!

A teóriát első körben egy Craig Williams nevű tényfeltáró újságíró élesztette fel - az ipse semmi mást nem tett, minthogy a bristoli idők alapján, csak úgy poénból egyberakta a Massive Attack koncertturnéjának időpontjait és helyszíneit a Banksy-művek keletkezésének időpontjaival és helyszíneivel. 

Erre jutott:

Hm.

Ráadásul a 3D művésznéven futó Del Naja korábban állította, hogy jóbarátja Banksynak, ráadásul fel is bukkant az Exit Through The Gift Shop című, a művész által jegyzett filmben.

NADE

Ami most jön, az még cifrább. A minap ugyanis a Distraction Pieces nevű podcast legfrissebb adásában az a Goldie szerepelt, aki... nos, szóval a nagybetűs GOLDIE adott interjút, amelynek az egyik pontján képes volt ezt mondani:

"Fogjatok egy buborékot, tegyétek egy pólóra, írjátok alá, hogy BANKSY, és venni fogják. Igazán nem akarom megsérteni ROBERTET, csodálatos művész, de tény, hogy jól keresztbe tett a munkájával mindenki másnak is."

És - mintha csak akkor esne le neki, mit mond - hirtelen témát is vált.

HÁT MI EZ HA NEM OLÁLLÁÁLÁ?