Érdekes tények, amiket nem biztos, hogy tudtál a világunkról

18/06/12 kedd
ujnemzedek.hu
Minden nap tanul valami újat az ember. Nincs ez másképp ma sem. Hoztunk pár érdekes tényt a világ dolgairól és biztosak vagyunk benne, hogy ezeket te sem ismerted még!

1. A NASA internetsebessége 91 Gigabit másodpercenként

Ez azt jelenti, hogy a kedvenc sorozatod összes epizódját le tudnád tölteni vele 1 másodperc alatt. Persze ez egy olyan magánhálózat, amelyet csak az Egyesült Államok tudományos intézményeiben használhatnak.


Forrás: Unsplash - NASA

2. 1999-ben Japán megváltoztatta a zászlóját

Az 1999. augusztus 13-án hatályba lépett Law Regarding the National Flag and National Anthem-ben a Nissókit jelölték ki Japán nemzeti zászlajaként. Ez a zászló segített megkülönböztetni is a japán hajókat a külföldiekétől. Japán nemzeti zászlaja egy fehér téglalap, közepén egy bíborvörös körrel. Japánban az általánosan elterjedt neve Hinomaru (’napkorong’), azonban hivatalosan a Nissóki elnevezést viseli. Japánra gyakran hivatkoznak a „felkelő Nap országa”-ként, a zászló ezt a jelentést is magába foglalja. 

3. 2012-ben JK Rowling nem szerepelt a Forbes listáján, mert 160 millió dollárt költött a jótékonyságra

A gyorsan meggazdagodó írónőt nem befolyásolta rossz irányba a pénz. 2012-ben az írónő egyedülálló szülőknek és sclerosis multiplexet tanulmányozó klinikáknak adományozott. Ebben az évben körülbelül 160 millió dollárt költött a jótékonyságra Rowling, ezért nem is került fel a híres listára sem. 

4. Japánban pecséteket (hanko) használják az aláírások helyett

Bankszámla megnyitásához vagy a szállítmány átvételének megerősítéséhez szükség van a hanko-ra, személyes pecsétre. Hazánkban ilyen esetben aláírjuk a dokumentumokat, de Japánban a hanko továbbra is a legfontosabb eszköz a személyazonosságának ellenőrzéséhez.

5. Villámcsapás mintája az emberi testen

Nem sok ember éli túl általában a villámcsapásokat. Azok, akik mégis életben maradnak, titokzatos mintákat kapnak, amelyet "Lichtenberg figuráknak" vagy "villámvirágoknak" neveznek. Ezek a "tetoválások" minden olyan felületen és anyagon láthatjuk, amelyen a nagyfeszültség áthalad. 

6. Az anyatej gyógyítja az édesanyák szívét

A tudósok kiderítették, hogy a magzat őssejtjei javíthatják anyjuk szívét. A szakemberek úgy vélik, hogy egy ilyen érdekes jelenség evolúciós mechanizmus: a magzat elősegíti saját túlélését azáltal, hogy megvédi anyja szívét. A felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy miért gyógyul meg spontán módon a szívelégtelenséggel együtt élő ​​nők fele a terhesség alatt vagy után.

7. A Fülöp-szigeteken van egy sziget, amin belül van egy sziget, amin belül szintén van egy

Nagy méretű kép
Forrás: Wikipédia

8. A leghosszabb idő az űrben

Az orosz űrhajós Valeri Polyakov töltötte a leghosszabb időt az űrben az emberiség történelmében: 437 napot és 18 órás volt odakint. 

9. Nincsenek McDonald's éttermek Izlandon

A válság miatt 2009-re az összes McDonald's éttermet bezárták.

10. Németországban számozzák a fákat

Ha Németországba látogatunk, észrevehetjük, hogy a parkokban lévő fák számozva vannak. Ez azért fontos mert adatokat gyűjtenek belőlük. Számokhoz vannak kapcsolva az egyes fák, ezáltal lehet megtudni az életkorát, állapotát, betegségeit az adott növénynek.

 

Forrás: Bright Side