Elképesztő és néha brutál sztorik a legismertebb filmes lényekről

18/07/23 hétfő
ujnemzedek.hu
A maszkmesterek és a jelmeztervezők nagyon sokat dolgoznak azon, hogy egy-egy karakter úgy tudjon megjelenni a filmvásznon, ahogy mondjuk a forgatókönyv vagy regényíró megálmodta. A következő néhány példa mutatja, hogy mi sül ki abból, ha egy kicsit is eltér a tervező a megadott leírásoktól.

1. Chewbacca a "majom, kutya és macska" keveréke 

A Star Wars eredeti forgatókönyve Chewie-t a következőképpen írja le:

"Két méter magas, vadnak tűnő teremtés, amely egy hatalmas szürke majomra hasonlít, "pávián-szerű" hanggal. Nagy sárga szemei pedig szinte kitüremkednek szőrös arcán. Nadrágot és fegyvertartó övet visel."

A filmben szereplő Chewbacca jelmez valódi yak és nyúlszőrből készült, ami rendkívül meleg volt belül és nehéz volt viselni Peter Mayhew színész számára. Végül, amikor a Jedi Visszatér című részt forgatták, telepítettek egy vízhűtőt a jelmezbe, amely lehűtötte a belső teret és lehetővé tette Mayhew számára, hogy órákig bentmaradjon a jelmezben.

star wars GIF

2. A Gyáva oroszlán 

Tetszett neked a Gyáva Oroszlán az Óz, a nagy varázsló című filmben? Csak mert két igazi oroszlán adta életét, hogy a jelmez elkészüljön. A tervező maga is olyan lehetett, mint a szív nélküli bádogember... Az igazi oroszlánbőr rettentő nagy súlyt nyomott Bert Lahr színésznek a vállára és a lelkére is. Nem csodáljuk!

wizard of oz GIF

3. Jabba majdnem ember szereplő lett

Declan Mulholland színész játszotta Jabba szerepét egészen addig, amíg a látványos vizuális technikával meg nem tudták alkotni a hatalmas testű, furcsa lényt. 

the phantom menace jabba GIF by Star Wars

4. Az eredeti Alien jelmez teljesen másként nézett ki

A félelmetes idegen jelmezt többször kellett átépíteni, mielőtt Ridley Scott eldöntötte volna, hogy mi lesz számára a tökéletes. Az eredeti jelmez áttetsző volt, de Scott azt javasolta, hogy tervezzék meg újra és legyen fekete színű, hogy a különös lény szinte osonni, csúszni tudjon az árnyékban. HR Giger tervező úgy gondolta, ha eltávolítja a szemét a hatalmas szörnyetegnek, akkor sokkal rémisztőbb lesz.

alien day yes GIF by Nerdist.com

5. ET-t egy 12 éves láb nélküli srác is alakította

A jeleneteket két, törpe ember játszotta: Tamara de Treaux és Pat Bilon. A közeli felvételekhez viszont Spielberg a 12 éves Matthew DeMerritt tehetségét használta.  A láb nélkül született fiú kényelmesen illeszkedett a jelmezbe, így sok jelenetben ő játszhatta el a különleges lényt. 

et GIF

Forrás: the chive