Egymillió pár tengeri szemétből készült futócipőt adott el az Adidas

18/04/16 hétfő
ujnemzedek.hu
Az óceánokban, tengerekben felhalmozódó szemét egyre nagyobb mértékben fenyegeti a vízi élővilágot. A nagy kiterjedésű vizekben a halászok naponta fognak ki hálóikkal PET-palackokat, nejlonzacskókat és más, le nem bomló műanyag tárgyakat, amik egyre jobban felhalmozódva úszkálnak a felszínen. Az Adidas, hogy felhívja erre a problémára a figyelmet, legújabb cipőjéhez ilyen óceáni hulladékot használt alapanyagként.

Az Adidas vezérigazgatója múlt hónapban számolt be a CNBC-nek, hogy legújabb projektjük során egymillió pár óceáni műanyagból készült futócipőt adtak el 2017-ben. Kasper Rorsted szerint ez azért remek hír az iparág számára, mert sok cég próbált a felhalmozott hulladékokból valami használható terméket készíteni, de eddig ez mindig kudarcba fulladt. 

A Parley x Adidas UltraBOOST Uncaged nevű sneakerből először 7000 pár készült, amit online lehet majd megvásárolni. A cipő felső része 95 %-ban óceáni szemétből készült, de a többi részét is újrahasznosított anyagokból állították elő. A cipők elkészítéséhez 11 PET-palacknak megfelelő mennyiségű újrahasznosított műanyagot használtak fel.

Az óceáni hulladékból készült cipők gyártása három fő szempontra épül:

  • újahasznosított műanyagot használni és nem gyártani feleslegeset;
  • ehhez az szükséges, hogy össze kell gyűjteni a természetben lévő műanyaghulladékot;
  • újratervezni a cipőket úgy, hogy még a mostaninál is kényelmesebbek legyenek, a gyártásuk bedig még a jelenleginél is nagyobb mértékben környezetbarát.

A cipő számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik

A Boost technológia hatásosabbá teszi a futást, a kötött felső rész pedig megkönnyíti a légáramlást és megóvja a lábat a túlmelegedéstől. Ráadásul a kötött és ultrakönnyű gumitalp az egyik leggyorsabb cipővé teszi a hulladékból készült lábbelit, ami futáshoz nélkülözhetetlen. Az ára kb. 200 dollár, ami nem kevés, de ha ezzel támogatja az ember a környezetvédelmet és cserébe kap egy szuper cipőt, ami még az egészségét is segít megőrizni, akkor már könnyebben bólint rá az a vásárlásra. 

Rátesznek egy lapáttal!

A cipővel párhuzamosan az Adidas két támogatott focicsapatuk számára is új mezeket készített, a Real Madridnak és a Bayern Münchennek, szintén az összegyűjtött műanyaghulladékokból. A két klub ezzel szeretné felhívni a figyelmet, milyen fontos az óceánok és tengerek vizének védelme.