De miért tolnak Tiëstót egy sajtnak?

18/07/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Vagy hiphopot. Vagy Led Zeppelint. Mert ezt mind lejátsszák nekik, ahogy a Varázsfuvolát is. 

Svájci kutatók és művészeti főiskolások kipróbálják, hogyan érik a sajt különböző zenei műfajok hangjainak hatására - adta hírül az MTI. Ementáli sajttömböket vesznek körül zenével, ezzel akarják befolyásolni az érésüket. A kísérletek ősszel kezdődnek Burgdorfban.

Egy-egy sajttömb más és más zenei hatás alatt érik majd, lesz, amelyik Mozart Varázsfuvoláját "hallgatja", más hiphopot, elektronikus zenét, lesz, amelyik Led Zeppelin-számokat.

A Berni Művészeti Főiskola hallgatói és Beat Wampfler állatorvos és sajtkészítő dolgoznak együtt a kísérleten. Az utóbbi meggyőződése, hogy a zenének szerepe van az érlelésben.

Az emberek is reagálnak a dallamokra, az istállóban álló tehenek is, ez közismert. Még a növények is: egyes hangok hatására elpusztulnak, másokat hallva fejlődésnek indulnak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Wampfler. "Miért lenne ez más a baktériumok esetében?" – érvelt az állatorvos.


Fotó: Pixabay

A sajtfélék íze köztudottan a baktériumok számlájára írható, mivel ezek bontják a zsírsavakat. Wampfler így feltételezi, hogy a zene mellett érő sajtok íze is más lesz, elképzelhető azonban az is, hogy az állaguk is megváltozik.

A Muttenglück nevű félkemény sajt tömbjeit nyolc hónapon át fogják zene mellett érlelni. Lehetséges, hogy minden muzsika más hatást vált majd ki, a résztvevők sem tudják, milyet, ez majd a tavaszi kóstolónál derül ki. 

Beat Wampfler felvetése, vagyis hogy a teheneknek is zenét kellene hallgatniuk, egyébként nem új: már a Mézga család alkotóinak is eszébe jutott. 

Kriszta és zenekara koncertezik a teheneknek, de nem arattak osztatlan sikert:

Az sem új gondolat, hogy a zene hat a növényekre - erről szólnak például a táncoló növényekről készült videók a Youtube-on:

Itt pedig egy lehetséges megfejtés, vajon miért is "táncolnak" ezek a növények: