Cukiság a köbön: minden nagy ember mögött áll egy... macska!

17/07/06 csütörtök
ujnemzedek.hu
Biztos nem okoz meglepetést, de jó pár művész, híres festő és legendás zenész szerette a macskákat. Amellett, hogy megosztották velük otthonaikat, néhányuknak egyenesen a múzsája volt szőrös kedvence. Szavak helyett beszéljenek közös képeik. Meoow!

Kínai festő Ai Weiwei és a macskája

Salvador Dali és Babu az ocelot

Pablo Picasso is imádta a doromboló négylábúkat (tuti jobban, mint az embereket)

Andre Mathis és a macskáját Mitushi

Híres osztrák festő, Gustav Klimt és Katze nevű macskája

A bauhaus művész Paul Klee és a macskája, Bimbo

Francia festő Balthus és a kedvence

Amerikai író Ray Bradbury és a macskája

Marlon Brando és a macskája

Kurt Cobain, a Nirvana énekese

Freddy Mercury és cicája

John Lennon és cirmosa

Hemingway nagyra tartotta a macskákat

A legnagyobb macskás mindközül Ernest Hemingway lehetett. Sorsa kalandos, sokszor szomorú pillanatokkal tarkított volt, mániás depressziója és alkoholba való menekülése mellett négy feleséget is elfogyasztott. 1928-ban Key West szigetén telepedett le, és bármerre járt, ide tért vissza, egészen harmadik házasságának végéig, amikor a válás miatt elvesztette birtokát. Hogy miért is érdekes ez cica szempontból? 

Fotó: huffingtonpost

Ma ez a Key West-i birtok Hemingway-múzeumként üzemel, teljes pompájában, és többek között macskamenhelyként is funkcionál. Az író nagyon szerette a cicákat, a birtoka hemzsegett tőlük. Valahogy olyan spirituális összhang működött közöttük, hogy a mai napig hívatlanul zarándokolnak a kóbor cicák erre a területre. A menhelyen jelenleg kb. hatvan macska él, szabadon, paradicsomi körülmények között, és folyamatos a gondoskodás, etetés, orvosi ellátás számukra. Mivel 15-20 fok az átlaghőmérséklet, ezért egész évben kint "garázdálkodhatnak" a szabadban - a macsekoknak ez az ideális állapot. Vadászhatnak, de ha nincs zsákmány, kapnak élelmet, és mindeközben szabadok. Az otthont magántulajdonban lévő vállalkozások finanszírozzák. 

A cicák fele különleges kórral él, ez a polydactyl, ami arról ismerhető fel, hogy a cica nem 18 (mint általában, mellsőkön 5-5, hátsókon 4-4) lábujjal, hanem extra lábujakkal rendelkezik. A Hemingwaynél élő tappancsosoknál sűrűn előfordult a hatodik lábujj. Mivel ez nem zavaró az ő életükben, ezért törekszenek ma is arra, hogy ez a vérvonal megmaradjon. Ők a Hemingway-cicák.

Minden cicának saját neve, adatlapja és számára megfelelő gondozási, ápolási útmutatója van. Általában ismert emberek neveivel büszkélkedhetnek, mint például Sophia Loren, Charlie Chaplin. 

Forrás: pickapawmacskapcsolat