Cuccmustra: ha 150 évvel ezelőtt születsz, akkor ezekből a hacukákból válogathattál volna, csajszi!

18/08/14 kedd
ujnemzedek.hu
Galériánkban megmutatjuk, mit viseltek a korodbeli lányok 1860 körül. Izgulsz, mi?

1860., 

MICSODA ÉV VOLT!

November 6-án az Egyesült Államok elnökévé választják a köztársaságpárti, rabszolgaság-ellenes Abraham Lincolnt; Étienne Lenoir üzemképes gázmotort készít; február 5.-én megszületik Kner Izidor nyomdász; Arany Jánost a Kisfaludy Társaság megválasztja igazgatójának; és megrendezik az első Breakbeat Hardcore partit a The Barn clubban. 

Oké, az utolsó nem igaz - és még szerencse, hogy nem az, mert ezeket a glancba vágott csajokat a buliba sose engedték volna be.

Ez a kor a ROMANTIKA kora - a romantika egységes korstílus, ami több művészeti ágra együttesen terjedt ki. Kialakulásának időszaka a 18. század vége, virágkora a 19. század első fele, a század második felében a késő romantika és a romantikából kiinduló irányzatok voltak jelentősek.

Ha a divatot nézzük, akkor az egyik legfontosabb változás, hogy megelent megint  a KRINOLIN.

A krinolin (a francia crinoline szóból) női ruhafajta volt a 18–19. században. Eredetileg kemény, lószőrből és pamutfonalakból készült kemény szövetet jelentett, mely 1830 körül jelent meg (a szó forrása is a latin crinis, ’haj’ szó), 1850 körülre azonban már keményített alsószoknyát vagy fémből készült keretet jelentett, mely a korban elterjedt széles szoknyák formáját adta.

A női viseletben tulajdonképpen további nagy újítás nincs, a ruhák megtelnek apró díszekkel. 

És ha úgy találod: az akkori divat semmi teret nem hagyott a szerelemnek és a csábításnak, akkor vitatkozunk kell, hiszen hiába a semmit a szemnek-ruha, még a kor celebjét és rocksztárját, William Blake-et is sikerült elcsábítani:

"Mindenkit szeretek én,
  De Kittyt jobb szeretem,
Te vagy e föld kerekén,
  Kitty, a mindenem."

További töriképek elérhetőek ITT!