Családfakutatás: őseid neked is vannak, miért ne ismernéd meg őket?

18/02/21 szerda
ujnemzedek.hu
Mekkora mák, hogy csomó segítséget találhatsz, ha rászánod magad.

"Sok ezer szenvedélyes kutató tapasztalata bizonyítja: veszélyes dolog családtörténeti kutatásba kezdeni. Veszélyes, mert, aki egyszer belekezdett, többé nem tudja abbahagyni. Mert mindig akad egy újabb nyom, mely rég elporladt emberek boldog vagy tragikus életének megismerésére ösztökéli a kései utódot. És mindig akad egy bosszantó hiány a családfán: egy ős, akiről azon kívül, hogy léteznie kellett valaha, semmit sem sikerül kideríteni, bármennyit fáradozunk is."

Az idézet innen van, és már ebből a pár mondatból is látszik, hogy akit elkap a genealógia (azaz eredet- vagy származástan (családtörténet), a családfák és ősök kutatásának és ábrázolásának tudománya), azt nem ereszti egykönnyen. Szóval a dolog egyfelől lehet tök jó hobbi, de ezzel párhuzamosan lehet meglepetés, karácsonyi ajándék, és életmód is. 

Mert simán lehet, hogy gróf vagy

Jó, nem valószínű, ne éld bele magad, és ne költs nagyobb összegeket konflisra - de na, van egy csomó példa arra, hogy a kutakodókról kiderült, hogy híres emberek vagy uralkodók sokadízigleni rokonságához tartoznak. De ahhoz, hogy kiderüljön, kik az őseid:

- baromi sok idő kell és türelem

- hatalmas mák (és mondjuk egy kvázi nemesi név - az alacsonyabb sorból származók viszonylag ritkán ajánlották fel egy éves jövedelmüket MTA-knak, illetve nemigen alapítottak gyárakat sem, épp ezért nyilván kevesebb nyomot és papírt őriznek utánuk a levéltárak)

- alapos ismerete a világhálón megtalálható archívumoknak és leltáraknak

Egyházi anyakönyvvezetés Magyarországon 1625 óta létezik, az ezelőtti időkben élt személyekről szinte kizárólag csak családi levéltárak irataiban, regesztákban, adóösszeírásokban és egyéb korabeli dokumentumokban találhatunk említést. Ami baromi nehéz, nem mintha idáig eljutni olyan baromi könnyű lenne. Családi források híján - azok úgyis elfogynak egyszer - csakis a levéltárakban bízhatsz: 1895-től van állami anyakönyvezés, ezek totál megbízható források, szóval nagyot nem tévedhetsz, max el, az időben. A Magyar Országos Levéltárban kedvedre kutathatsz, a helyi önkormányzatoknál pl. már nem annyira, pláne, hogy az utóbbiban csak hivatalosan is rokon kérdezősködhet a felmenők után, illetve a fotózás is általában tilos.

Ha mélyebbre ásnál, ide kattints.

myheritage.hu

Ez talán az egyik legnépszerűbb hazai családfakutató honlap. Kicsit úgy működik, mintha ez lenne a családfakutatások közösségi portálja - tök jól felépíthető, elkezdhető, ha valaki nekidurálja magát, akkor ennél jobb startvonalat nemigen találhat. Annyi adatot adsz meg, amennyit tudsz - az eredményeid vezetésére is tökéletes a cucc, meghívhatod ráadásul a szüleidet/felmenőidet is, hátha így jobban bele tudjátok ásni magatokat a múltatokba. Az ingyenes változatban max. 250 személyt kezelhetünk - ez csak első látásra tűnik soknak, igazából nagyon hamar el lehet érni. Szóval elő is fizethetsz, de a részletekért inkább Kattints Ide.

Akinek Macet meg Linuxot adott az ég (vagy apa vagy anya, vagy a munkahely, vagy etc), annak ott a gramps-project.org - a cucc ráadásul a családfakutatás "nemzetközileg elfogadott" jelzéseivel készíti az ábrákat, szóval abszolút tudományos. 25 személyig ingyenes, onnan kell csak perkálni.

Agelong Tree

Egy orosz, de magyarul is tudó program, amely pl. a logout.hu cikkírójának is a kedvence. Mint írják: "szinte az egyedüli olyan program, amiben nem csak a közvetlen felmenőket és leszármazottakat, hanem szükség esetén az összes hozzátartozót egyszerre lehet böngészni és szerkeszteni egy nagy ábrán. ok ember és család egyidőben való megjelenítése esetén persze nagy vonalkáosz lesz, de becsukhatók az egyes ágak (amelyekkel épp nem foglalkozunk) így ami marad az jót áttekinthető. Generációnként rendezi a felmenőket, jó a dokumentumkezelője is. Érdemes belőle a drágább, 40 usd-s változatot venni, én is ezt tettem, több, mint 900 személy van már benne, eddig jól bevált."

Szóval? Van kedved nekilátni a melónak?