Bőrgyógyász még nem szakértett így Trónok harcát

17/07/28 péntek
ujnemzedek.hu
Valljuk be, aki követi a Trónok harca sorozatot és a szereplők életét, az egész biztosan tud egy olyan pillanatot mondani, amikor megsajnálta Jorah Mormont. Nem volt elég szegény fejének, hogy bizony a khaleesi barátzónába tette, de még a szürkehám is megtámadja, miután visszaverte a kőemberek támadását.

Forrás: dorkly

Bár ez a betegség nem is létezik, csak a szerző találta ki, a Vox úgy gondolta érdekes lenne, ha egy bőrgyógyász felállítana róla egy kórképet, majd elmondaná, hogy is nézne ki ez a mai világunkban. 

Mielőtt nekilátott a doki, összeszedték azokat az infókat, amik a filmben elhangzanak a szürkehámról:


Forrás: theverge

  • Először berepedezik a bőr, majd a repedések elkezdenek bekeményedni. Lassan elborítja az egész testet, miközben gennyes váladék bugyog ki a kemény réteg alól.  
  • Miután a külsővel végzett, jönnek a belső szervek. Van, aki 10-20 évet is eléldegél így, de az tuti, hogy fél év alatt megboldondul. 
  • Durván fertőző, nem csak érintéssel, de akár egy tárgyon keresztül is megbetegedhetünk, ha azt előttünk egy szürkehámos fogta meg. 
  • Levegőben, cseppfertőzéssel nem terjed.

Nem túl kedvesek az eddig feltárt tünetek, de lássuk mit mondd erre a bőrgyógyász:

Úgy véli, a szürkehám fertőzőbb betegség, mint az ebola. Inkább a lépfenéhez vagy a himlőhöz hasonlít, bár másképp fertőznek, és a megfertőzött betegen is lassabban terjednek a bőrelváltozások. 

Az okok között is több lehetőség áll fent: vagy valamilyen baktérium, mint a staphylococcus vagy a streptococcus, amelyek a legtöbb bőrbetegséget előidézik, vagy vírus, mint a herpesz, humán papillomavírus, hímlővírus, amelyek szintén átadhatók érintkezéssel. De lehet mikobaktériumos fertőzés is, mint amilyen a tuberkulózis vagy a lepra. 


Forrás: Vox

Azt sem zárta ki, hogy örökölhető betegség. A bőrgyógyász úgy gondolja, hogy Shireen arcának furcsa mintázata inkább valamilyen örökölt betegségre utal, például a halbőr-betegségként is ismert ichthyosisra. Szóval nem tartja kizártnak, hogy a szürkehám egyszerre fertőző is és kapcsolódik bizonyos örökletes betegségekhez. A humán papillomavírus által okozott Epidermodysplasia verruciformis például csak azokra fertőző, akik magukban hordozzák az ehhez szükséges génmutációt. Az orvos szerint az is megeshet, hogy azért állt meg Shireen fertőzése, mert a sejtjei csak egyes bőrterületeken voltak fogékonyak a szürkehámosodásra. Persze ez a gondolatmenet megdönthető, hiszen még nem volt olyan szereplő, aki totál immunis lett volna a kőemberek által terjesztett betegségre. 

Forrás: index.hu