Átadták a Petőfi Zenei díjakat

19/08/21 szerda
ujnemzedek.hu
Idén is Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 20-án rendezték meg a IV. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású, 120 perces élő show keretében, 11 kategóriában díjazták a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit.

A Petőfi Zenei Díj megalapításával az volt a cél, hogy egy olyan nívós zenei eseményt hozzanak létre, ahol méltó módon megünnepelhetjük a legsikeresebb dalokat és a legnépszerűbb hazai előadókat. Tavaly a gála új helyszínre, a Balaton partjára költözött, és a STRAND Fesztivál nyitó napján tartották meg, az új helyszín pedig tökéletesnek bizonyult, így nem is volt kérdés, hogy idén is itt vehetik majd át díjaikat a kategóriák győztesei.

Az év női előadója Rúzsa Magdi, a férfi előadó Ákos lett, az év akusztikus koncertjét a Bagossy Brothers Company adta. Életműdíjat kapott Nagy Feró, a Follow The Flow a Nem tudja senki című videoklip díja miatt örülhetett, a legjobb zenekar pedig a Halott Pénz lett.


Fotó: MTI

A Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott 100 magyar dala képezte. Idén is egy 100 fős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló Akadémia tagjai választották ki a kategóriák 5-5 jelöltjét. A döntés minden évben nehéz, rengeteg kiváló dal készül, és ezekből, illetve az előadóik közül kellett választaniuk, így volt, ahol csak pár szavazaton múlt, ki jutott be a top 5-be.

A jelöltekre június 18. és augusztus 12. között a Petőfi Zenei Díj oldalán szavazhatott a közönség, és az Akadémia tagjai is újra voksolnak. A végeredményt az Akadémia és a közönség szavazatainak összessége adja majd, amely 50-50%-ban befolyásolja az eredményt. A Petőfi Zenei Díj szobrát a következő kategóriákban vehették át az első helyezettek: az év zenekara, az év női és férfi előadója, az év videóklipje és az év akusztikus koncertje.

Két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek: az év felfedezettje az Acoustic Planet, míg az év dala Pápai Joci Az én apám című száma lett. Ők szintén extra produkcióval érkeztek a gálaműsorba.


Fotó:MTI

Emellett további négy új kategóriában - az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütőhangszerese és az év billentyűse - a Petőfi Rádió által összeállított 5-5 fős shortlistből a korábbi életműdíjasok - Bereményi Géza, Demjén Ferenc és Tátrai Tibor választották ki a győzteseket. 

Forrás: origo.hu