Amennyiben még nem vágytál víznyelők közélebe, akkor most mutatunk pár komolyabb darabot

18/03/02 péntek
ujnemzedek.hu
És azonnal látni vágyod mindet. Galéria!

A víznyelő a felszíni karsztjelenségek egyik fajtája. Víznyelőnek nevezzük azokat a karsztos nyílásokat, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül.

A vízzáró kőzetekre eső víz jelentős része a felszínen folyik el. Ha ez a víz fedetlen karsztos területre érkezik, ott a kőzet repedéseit tágítva (oldva, illetve koptatva) jut le a nyugalmi karsztvízszintig, és úgy áramlik tovább valamelyik, a vízrendszert megcsapoló forrás felé, ezért a fedett és a nyílt karszt határán különösen gyakoriak a víznyelők. Víznyelők nemcsak a vízzáró és a karsztos kőzet határához közel alakulnak ki, hanem a nyílt karsztos területek belsejében is.

Eddig oké a dolog, csak egy dologól nem volt szó:

hogy ezek ennyire baromira gyönyörűek.

A Nagy Kék Lyuk egy hatalmas, víz alatti víznyelő Belize partjai mentén. Egy kis atoll, a Világítótorony-zátony területén található. A 300 méter átmérőjű és 124 méter mély víznyelő körülbelül 70 kilométer távolságra helyezkedik el Belizevárostól - Budapesttől meg egy laza 20 óra, repcsivel.

Dead Sea Sinkholes, Israel

A Holt tenger környéke is tartogat meglepetéseket - míg húsz évvel ezelőtt csupán negyven repedés volt a tenger medrének alján, ma már több ezer található rajta. Közel háromezer lyukon keresztül szivárog a tenger vize. A jelenség egyelőre megállíthatatlannak tűnik, adta hírül a Dailiy Mail. Szóval halálos, de szép!

Most Amazing Sinkholes: Dean's Blue Hole, The Bahamas

Ez itt a Dean's Blue Hole a Bahamákon - a képződmény átmérője kb. 30 méter, mélysége 202 méteres - egy búvár először 1992-ben ért el az aljáig.
 

Képtalálat a következőre: „Xiaozhai Tiankeng (Heavenly Pit), China”

Ez pedig a Xiaozhai Tiankeng Kínában, mely  527 méteres szélességével és 662 méteres mélységével ez a világ legmélyebb víznyelője. 

 

Tovább is van, ide kattints!