Aki ver, az nem haver: Tóth Gabi a kiállásra, Caramel a szelektív emlékezet ellen buzdít

17/10/02 hétfő
ujnemzedek.hu
Mi a véleménye egy, a trollok és az önjelölt kommentkirályok elcsendesítésében már akaratlanul is pro státuszt elérő sztárnak a cyberbullyingról, azaz a netes zaklatásról? Van-e módszer, amivel ki lehet védeni a támadásokat?

Nos, Tóth Gabi a kiállásra buzdít: „Ha beleállsz a balhéba, és ezzel párhuzamosan megpróbálod megérteni az okokat, azt, hogy mi visz rá egy embert arra, hogy téged bántani akarjon, akkor a tapasztalataim szerint a dolog egy idő után elül. Azzal, hogy kiállsz magadért, a támadási felületet szünteted meg – én mindig megpróbálom felvenni a kesztyűt. Nem (csak) magam miatt: ha a követőim, a Facebookon mondjuk, látják, hogy lehet így is kezelni a helyzetet, akkor talán nekik is lesz valami hasonlóhoz bátorságuk. Erre buzdítom őket magam is – a bátorság a legfontosabb tulajdonságaink egyike.”

A Cartoon Network és az Új Nemzedék Központ által közösen összehozott „Aki ver, az nem haver” kampány célja az, hogy merjünk beszélni az egyre komolyabb fenyegetéssé váló bullying és cyberbulling jelenségről. Tóth Gabi azért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon a projekthez, mert naná, hogy neki is bőven kijutott belőle: „Aki ismertté válik, azt bántani fogják. Nekem ráadásul még a social media előtti időszakból, még a Megasztár idejéből vannak erről az egészről tapasztalataim – sőt, már a suliban ment a szekálás. Nem voltunk gazdagok, nekem pedig folyamatosan olyan dolgok jártak a fejemben, hogy ma is ugyanabban a farmerben megyek, nincs márkás iskolatáskám… a tinik érzékenyek, én is az voltam, és egy-egy beszólás igenis mély nyomot hagy az emberben, amit aztán magával cipel egy életen át, beviszi a kapcsolataiba, a munkahelyére. Mi, közszereplők felelősséggel tartozunk a közönségünknek, én pedig mindig keresem azokat a lehetőségeket, kampányokat, amelyekbe hitelesen bele tudok állni. Ez pont ilyen.”

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az "Aki ver, az nem haver"nevű, a Cartoon Network televíziós csatorna és az Új Nemzedék Központ közös kampányindító rendezvényén elmondta: a digitális világon keresztül új lehetőségek nyíltak ki a világ ifjúságái előtt, rengeteg új online eszköz áll a rendelkezésükre, azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy ez egy veszélyes üzem.

 

 

"Amikor a gyerekeinket biciklire ültetjük, akkor a biztonságuk érdekében bukósisakot vetetünk velük fel – amikor azonban online térbe lépnek be, akkor sokszor teljesen kiszolgáltatottan teszik ezt. Nagyon fontos a védekezés a netes támadások ellen, hiszen vannak olyan jelenségek is, amelyek kifejezetten a digitlis térhez kapcsolódnak – ilyen például az adatlopás. És ilyen sajnos a zaklatás, a ciberbullying is - ez ellen küzdhetünk az úgynevezett digitális immunrendszerünk erősítésével. Ezért hoztuk létre a Digitális Immunerősítő Kerekasztalt, melyhez számos cég, rengeteg partner csatlakozott. Ők is látják, hogy a veszély valós: évente mintegy 500 millió adatot lopnak el, a hekkerek 10 mp-enként támadnak, mi pedig 60%al több digitális adatot hozunk létre, és minden 4. fiatal 0-24 elérhető digitális térben."

A két szervezet az UNICEF Magyarországgal és Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal összefogva a bántalmazás ellen, és a tudatosabb internethasználatért kezdeményezett közös programot. Épp ezért is érdemes ellátogatni a mydip.xyz weboldalra, ahol bárki letesztelheti a saját digitális immunrendszerét - bármiféle adat megadása nélkül.

És persze, hogy akad konkrét sztori is a tarsolyban: „Az egy dolog, hogy feltörték az oldalamat, és majdnem meg kellett szüntetni a Facebook-profilomat is, de egyszer egy figura olyan mértékű fenyegetésbe kezdett, ami már tűrhetetlen volt. Bántalmazással, gyilkossággal fenyegetett, kiderítette a lakcímemet, a telefonszámomat, és odáig fajult ez az egész, hogy biztonsági őrökkel kellett járnom a koncertekre, hogy kicsit megnyugodjak. Ezért állítom, hogy egy fiatal számára a bullying és cyberbullying között is ott van az óriási különbség – lányok jelentkeznek nálam sírva, hogy egy meztelen képre odamontírozták az arcukat, és ezért rajtuk röhög az egész suli. Ilyenkor – és ebben segít ez a kampány – nem szégyen, egyenesen szükséges segítséget kérni. A net egy veszélyes hely, meg kell tudni védeni magukat.”

Malgosia Chapman, a közép-kelet-európai Turner, azaz a Cartoon Network márkáért és tartalomért felelős alelnöke a Bántalmazás Világnapján tartott sajtótájékoztatón elmondta: " a gyermekek közti bántalmazás szerte a világon nagyon súlyos probléma, azért indítottuk el három évvel ezelőtt a Cartoon Network kampányát, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában. Idén minden eddiginél szélesebb körű összefogás és eszköztár áll a rendelkezésünkre, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az aggasztó trendekre.  a több hónapos kampánynak több célja és eleme van: felvilágosítás, zéró tolerancia hirdetése és segítség nyújtás. Öt, a Cartoon Network csatornán, az ország összes mozijában és közösségi médiában futó edukációs szpot készült, amelyekben a nagykövetek internet biztonsággal és bántalmazással kapcsolatos személyes élményeiket osztják meg és adnak tanácsot a gyerekeknek. Az énekesek- szakértők bevonásával- az elkövetkezendő két hónapban ún. webchatben és élő rendezvényeken  is elérhetők lesznek, ahol a bajba jutott gyekek és szüleik szintén fordulhatnak hozzájuk bizalommal.  Országszerte a Közösségi Terekben és iskolákban leszenk elérhetők a zéró toleranciát szimbolizáló "Aki ver, az nem haver" karkötők és edukációs brosúrák, plakátok, valamint a közösségi média kampány arra ösztönzi a gyerekeket, hogy aki egyetért a kampány eszményeivel, használja az #akiveraznemhaver hashtaget. 

Caramel ezzel szemben fontosnak tartja, hogy az emlékek óhatatlanul is megszépülnek. „Arra pontosan emlékszem, hogy milyen volt, amikor engem szekáltak suliban – de az már nincs meg, hogy esetleg én is beálltam a bullyba. Lehetséges, hogy volt ilyen – bár mondom: ez valamiért kikopik. A netes zaklatásban pedig az a legszörnyűbb, hogy a dolog arctalan, hogy anonim és komoly károkat, épp ezért merészebb, keményebb, és komoly károkat okozhat azoknak, akik elszenvedik. De sose feledkezzünk el arról, hogy esetleg mindannyian voltunk mindkét oldalon.”

Az énekes kiemelte, hogy mennyire furcsán működik ebből a szempontból az emlékezet: „Tök fura, de hiába figyelünk, hogy ezeket a mintákat ne vegyük át – a bántalmazottból könnyen lehet bántalmazó. Fel kell ismerni: mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy másokra ujjal mutogassunk, a falkaszellem magával ragadhat BÁRKIT, hajlamosak vagyunk arra, hogy másokat megbántsunk és kritizáljunk… talán a saját félelmeink miatt kezdünk el bántani másokat, talán egyenesen kihelyezzük ezeket a félelmeket azokra, akik kicsit is kilógnak a közösségből. Akik egy kicsit különböznek tőlünk, a közösség tagjaitól. Ezért fontos ez a kampány, ezért szerettem volna részt venni benne, mert ez is fontos része a problémának: emlékeszem a bántásokra, de milyen érdekes: nincs meg, hogy a másik oldalon álltam volna esetleg. Pedig simán benne van a pakliban.”

A Malgosia Chapman által ismertetett, Magyarországon 600 szülő és 600 fiatal megkérdezésével készült friss kutatásból kiderül:    Az Ipsos cég által készített felmérés szerint a válaszadók 90 százaléka kizárólag fizikaiként határozta meg a bántalmazást, míg a "csúfolódást, a cikizést, a sértegetést, kiközösítést" sokkal kevesebben tartják annak. A sajtóanyag szerint a kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek 43 százaléka volt egy másik gyerek által elkövetett fizikai vagy lelki támadás elszenvedője. A fiatalok 61 százaléka ismer olyat, aki elszenvedője volt, 25 százalék pedig bevallottan maga is volt bántalmazó. A szemtanúk egyharmada nem tesz semmit, azaz nem áll ki társaiért ezekben az esetekben.

Az eredmények szerint a bántalmazás ijesztően magas hányadban, kilencven százalékban az iskola falai közt történik. Ehhez képest viszont a gyerekek csak 45 százaléka fordul tanárhoz, 52 százalékuk azt mondta, hogy a szüleihez fordul segítségért.

És valami jótanács? „A kritika és a rosszindulatú megjegyzéske között óriási különbség vannak. A bullyingról és a cyberbullingról pedig a keresztapám mondása jut eszembe: Dühös vagy, mert bánt valaki? Aludj rá egyet, reggelre mindent másképp látsz majd.”