Ahol biztosan nem síelt még egy barátod se

20/01/20 hétfő
ujnemzedek.hu

Dániáról sok minden juthat eszünkbe, de a síelés valószínűleg nincs ezek között. Ez nem véletlen, hiszen szegény dánok legmagasabb természetes kiemelkedése, a Møllehøj még dombnak is elég szerény a maga 171 méteres magasságával. Ráadásul hiába egy északi országról van szó, a telek igen enyhék, a leghidegebb évszak átlaghőmérséklete is 0 Celsius fok fölött van. Egyszóval nem egy istenadta síterep.

Még ez sem jelent akadályt a leleményes koppenhágaiak számára, akik szomorkodás helyett inkább építettek maguknak síelésre alkalmas környezetet. Nem is akárhol, egyenesen egy 85 méter magas szemétégető tetején! A pálya a maga 450 méterével bőven elég arra, hogy az ember ne unja meg rögtön, már aki nem viszolyog a zöld mesterséges borítástól és a tárcsás felvonótól.

A sícentrum megvalósulását nem csak a formabontó ötlet tette lehetővé, hanem az is, hogy a szemétégetés rendkívül kevés károsanyag-kibocsájtással jár, így nem akadályozza meg az aktív sportolást. Pedig a létesítmény jelentős mennyiségű hulladékot semlegesít: évente körülbelül 400 ezer tonna szemét végzi az itteni kemencékben.

A CopenHill Urban Mountain projekt kifejezetten népszerűvé vált az utóbbi hónapokban, annyira, hogy további bővítését is tervezik. Többek között egy falmászóterep kiépítéséről is szó esett, ami további látogatót csalogat majd. Aki egyszer ki szeretné próbálni ezt a nem mindennapi sportlétesítményt, nézzen rá a projekt facebook oldalára, ahol minden fontos információt megtalálhat!