A mesterséges intelligencia és a robotika több munkahelyet eredményezhet

18/04/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ahogy belépünk a következő forradalmi korszakba, a mesterséges intelligencia korában nem meglepő, hogy sok ember kezdett félni attól: a robotok elveszik a munkáját. Tim Johnson, a Mondo vezérigazgatója viszont úgy gondolja, hogy ha az összes iparágban bevetjük a mesterséges intelligenciát vagy a robotokat, akkor ez lehet az egyik legnagyobb munkahelyteremtési lehetőség szerte a világban.

A vállalatok felelőssége, hogy felkészítsék dolgozóikat a változásra

Gondoljunk csak az ipari forradalomra - ez is egy olyan változás volt a történelmünk során, ami jelentősen megváltoztatta az életünket, nagyságrendekkel javítva az átlagember életminőségén. Gondolhatunk a mesterséges intelligenciára és a robotikára is ilyen módon. 

Tim Johnson szerint az új technológiák használata sokkal inkább a munkahelyteremtést fogja szolgálni, mintsem a munkahely elvesztését. Ehhez viszont az kell, hogy a fejlesztők és az iparág vezetői felelősséget vállaljanak dolgozóik oktatásáért és képzéséért, hiszen az új technológiai lehetőségek új készségek elsajátítását igénylik. Ezt kell hogy kiegészítse a társadalom egészének újszerű gondolkodása, a mesterséges intelligenciával és a robotikával szemben felállított negatív gondolatok és előítéletek legyőzése. Az embereknek meg kell változtatniuk a felfogásukat a gépekről, hogy együtt tudjanak dolgozni egy feladat elvégzésén.

Tanulmányok igazolják, hogy nem minden munkát lehetne robotokkal végezni

Egy nemrég készült McKinsey-tanulmány szerint kevés foglalkozás automatizálható teljesen, de az összes foglalkozás 60%-a legalább 30 százalékban technikailag automatizálható. Eric Schmidt vezérigazgató a Párizsban megrendezett 2017-es Viva Tech konferencián idézett a tanulmányból, amikor azt állította, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos probléma nem jelent nagy munkahelyhiányt, sőt inkább új munkahelyeket teremt. 

A jelenlegi munkaerőt fel kell készíteni, hogy együtt tudjon dolgozni ezekkel az új szerkezetekkel, hiszen vitathatatlanul előnyös lesz egy mesterséges intelligenciával rendelkező munkatárs, vagy egy helyettünk kemény fizikai munkát elvégző robot is. Fontos azt is kiemelni, hogy a kettő csak együttesen hozhat kiváló eredményeket, tehát az emberi munkát kell hogy kiegészítse a robotikus szerkezetek munkája. Meg kell vizsgálnunk a mesterséges intelligenciát mint lehetőséget, hogy megtaláljuk a módját, hogyan végezhetjük hatékonyabban a munkánkat anélkül, hogy az emberi munkaerőt helyettesítenénk. 

Összességében, ha valaha is használni akarjuk a mesterséges intelligenciát a munkahelyeken, akkor az oktatásban is helyet kell találni ennek a tudományágnak. A megfelelő képzések pedig elősegítik majd, hogy az emberek ne rettegjenek attól, hogy ha egy ilyen szerkezettel dolgoznak, az majd az életükre akar törni. 

Forrás: Forbes