"A lényeg hogy ez a pók falyta ngyon veszélyes" - amilyen a jó a helyesírás, annyira megbízható az infó is

18/08/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
Mérgespók-hordák özönlötték el a Kárpát-medencét, csípésük halálos, mindenki meneküljön - hirdette egy képekkel alátámasztott Facebook-poszt. Hát persze hogy kamu. 

Nagyon sokan megosztottak egy Facebook-posztot a közelmúltban, hogy jóindulatúan figyelmeztessenek a veszélyre - erről van szó:

“Vigyázzatok tele már Románia és egész Európa ezzel a mérges pókkal,amit a képen látni fogsz bemegy a házba akár az ágyadba is kint van a fűbe mindenhol ott van az éghajlat felmelegedése miatt egyre több van belőle és ha megcsíp súlyos fájdalmaid lesznek és Leblokkol a lábad a kezed amelyiket megcsípte,és ha nem kapsz időbe orvosi ellátást akár hús elhalást is okoz,és le kell vágni az érintett zónát,és Szív leállást is tud okozni a mérge. Engem a lábamon 2 helyen csípett meg és a fülemen 1 az ágyba a hálószobába a tegnapelőtt éjjel és a tegnap felgyorsultak az események,leblokkolt a lábam megkeményedett és elindult a szövet elhalás és extrém zsibbadás érzés.És fájt a szívem a mellkasom is. Hát bementem a sürgősségire mert a dolgok olyan ütembe rosszabottak,hogy nemtuttam mit tegyek ellenük.Első nap a csípése úgynézki mintha egy kelés akarna lenni aztán másodiknak bedurvulnak a dolgok olyan fájdalmaim voltak hogy már már a plafonon jártam volna legszívesebben csak múljon el. (…)”

Csakhogy a bejegyzéssel több probléma is akad (a helyesíráson kívül). Először is, a képen látható pók egy olyan faj (a Loxosceles reclusa, más néven brown recluse, remetepók, barna hegedűpók), amely nemhogy a Kárpát-medencében, de még Európában sem honos: konkrétan amerikai faj. Az igaz, hogy veszélyes, és a mérge is komoly tüneteket okoz - de hát egy darab nincs belőle mifelénk (max olyanok terráriumában, akik hobbiállatként tartják). Mindez Újváry Zsolt természetfotós posztjából derült ki, ahogyan az is, hogy van ugyan egy hasonló faj Európában, de az a Földközi-tenger partvidékén honos, és biztos, hogy nem terjedt el a kontinens többi részén:

"Tény, hogy az említett faj veszélyes, a marást szenvedett ember kórházi ellátást igényel, gyenge immunrendszerű, beteg, idős emberek, gyermekek megfelelő kezelés hiányában akár bele is halhatnak ebbe. Szintén tény, hogy Európában, a mediterrán régió néhány országában él ennek a fajnak egy rokona, a Loxosceles rufescens (nevezhetjük vöröslábú vagy mediterrán hegedűpóknak), ami azonban nem behurcolt, nem is túl gyakori, valóban előfordulhat lakott területeken, akár házakba is betévedhet, és marása hasonló tüneteket produkálhat, mint amerikai rokonáé. Sőt, legalább egy regisztrált halálos áldozata is van ennek a pókfajnak (2015. novembere, Olaszország, egy 65 éves asszony kapott későn orvosi ellátást). Az azonban, hogy Európa számos országában robbanásszerűen terjed egy más kontinensről származó faj, egyértelműen álhír, pánikkeltés, ne üljünk fel ennek. Valóban létezik Európa mediterrán térségében egy veszélyes Loxosceles faj, de ritkán találkoznak vele a helyiek, kevés marást regisztráltak eddig."

Sőt, úgy fest, hogy az Index szerint nem csak a pókot ábrázoló kép kamu, hanem az emberi testrészeket ábrázoló képek is. Ugyanis ezekre rákeresve (a Google Chrome-nak van egy csodás funkciója, amivel képekre lehet keresni a neten) kiderült, hogy még csak nem is mind csípésről készült, van köztük a Lyme-kórra jellemző kiütés, illetve fagyási sérülés is. A poszt írója el is kezdett mentegetőzni, és azzal egészítette ki a bejegyzést, hogy "nem állitottam volt egy szóval sem, hogy az összes kép ami csatolva van engem ábrázol, aki meg nem sziveskedik így értelmezni annak le is út meg felis út. A lényeg hogy ez a pók falyta ngyon veszélyes". 

Maradjunk abban, hogy a képen látható "pók falyta ngyon veszélyes" valóban - csakhogy Amerikában él. Szóval az álhíreknek azért továbbra se dőljetek be,  

Forrás: Urbanlegends.hu, kiemelt kép: publicdomainfiles.com