A képhibák alapján megmondják, milyen telód van

17/12/20 szerda
ujnemzedek.hu
A Buffalo Egyetem kutatói felfedeztek egy módszert az okostelefonok képeinek azonosítására azáltal, hogy csak az adott készülék fotóit elemezték. A kutatók a digitális képalkotás hibájára koncentráltak, amelyet a "photo-response non-uniformity"-nak (röviden PRNU-nak) neveztek el. Ebből simán megmondják, hogy milyen telód van.

A PRNU akkor fordul elő, amikor az egyes kamerák érzékelőinek gyártási folyamatában fellépő hiányosságok apró változásokat hoznak létre. Ezek a változások olyan színekkel dolgoznak, amelyek valamivel világosabbak vagy sötétebbek a normálnál, miközben valamilyen torzulást okoznak a képekben. Ez szabad szemmel láthatatlan, és speciális szűrőkkel lehet csak kimutatni. Viszont így egy képből megmondják, milyen telód van. 

"Akárcsak a hópelyhek, két okostelefon sem ugyanolyan. Minden eszköz, függetlenül a gyártótól azonosítja a mikroszkopikus képalkotó hibákat, amelyek minden képen jelen vannak "- nyilatkozta Kui Ren, a tanulmány vezető szerzője. A kutatás 16 000 kép és 30 különböző iPhone 6s okostelefon és 10 Samsung Galaxy Note 5 eszköz használatával készült. Az ID-tesztek 99,5 százalékos pontosságot eredményeztek.

people girl beauty mobile phone talking communication gadget technology city blur
Forrás: Stocksnap

Hogy miért fontos ez a kutatás?

A kutatók azt mondják, hogy ez az azonosítási folyamatot egy nap a hitelesítéshez fogják felhasználni - például ahhoz, amikor készpénzt veszünk fel, vagy amikor valamit vásárolunk. A tanulmány megállapította, hogy ez a fajta elemzés leállíthatja a potenciális támadásokat.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy pl. mikor az ügyfél vásárol valamit, a kiskereskedő megkérheti az ügyfelet, készítsen két QR-kódot, amelyeket ATM-en vagy képernyőn mutat be. Egy alkalmazáson keresztül az ügyfél elküldi a fényképet a kiskereskedőnek, aki ellenőrizheti a képet és a PRNU-t, amely ellenőrzi a vásárláshoz szükséges eszközt. A kutatók megjegyzik, hogy a számítógépes bűnözők potenciálisan eltávolíthatják a PRNU-t, de a QR-kódok beágyazott érzékelőjelet tartalmaznak, amely eltávolítás esetén gyengülnek.

 

Forrás: theverge