A 19-29 éves fiatalok élelmiszerre és utazásra is sokat költenek

18/04/20 péntek
ujnemzedek.hu
Azt 50%-uk mondta, hogy idén többet szeretne félretenni. Más érdekességek is vannak a K&H ifjúsági indexében, például a dolgozó fiatalok fele mondta, hogy tavaly emelkedett a fizetése.

Ismét publikálták a K&H ifjúsági indexét, ami a 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2017. november 8-19. között történt.

A 19-29 éves korosztály tagjai egyre többet költenek a mindennapos kiadásokra. Élelmiszerekre a fiatalok 41 százaléka költött többet, ruházati termékekből 31 százalékuk vásárolt nagyobb értékben, műszaki cikkekre pedig 27 százaléknak ment el több pénze 2017-ben, mint egy évvel korábban – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A 19-29 évesek nagy részénél azonban a szórakozás volt az egyik legjelentősebb tétel: 35 százalékuk költött erre többet.

A fiatalok számottevő része nem csak az elmúlt évben költött többet, hanem a következő időszakban is nagyobb kiadással számol. 40 százalékuk úgy véli, hogy idén ruhákra költ majd többet. A toplistán a második helyre került az utazás: 39 százalékuk az idei nyaralási büdzsé emelkedéséről beszélt, míg 37 százalékuk szerint valószínűleg többet költ majd élelmiszerekre. A válaszadók több mint harmada – 34 százaléka – a lakhatási költségek emelkedését várja. Műszaki cikkekre leginkább a férfiak szánnak többet 2018-ban: 37 százalékuk tervez nagyobb értékben vásárolni ilyesmit, míg a nőknél ez az arány mindössze 20 százalék.

A rendszeres fizetéssel rendelkező fiatalok fele érzékelte egyébként 2017-ben a saját nettó fizetése emelkedését. A nettó fizetés változását 43 százalékuk csak kisebb mértékűnek tartotta, 7 százalékuk azonban nagyobb növekedést észlelt.

A kiadások mellett a felmérésben arra is rákérdeztek, mennyire fognak félretenni a fiatalok. Az eredmények szerint a válaszadók 30 százaléka 2017-ben többet tudott megtakarítani, mint egy évvel korábban, amiben a fizetések emelkedésének is szerepe lehet. Igaz, 19 százalékuk kevesebbet tudott csak félretenni, ráadásul az érintettek közel negyede (23 százaléka) egyáltalán nem tudott spórolni. Az aktív keresők – azaz a dolgozó fiatalok – jobban állnak: 38 százalékuk tudta növelni megtakarításait tavaly.

A fiatalok jelentős része tudatosan készül a jövőre: ezt jelzi, hogy 50 százalékuk szeretne idén többet félretenni. Mindössze 6 százalékuk gondolja úgy, hogy kevesebbet tud majd megspórolni. Viszont egyre kevesebben vannak, akik nem terveznek megtakarítani: arányuk 11 százalékra, azaz a felére zuhant a korábbi szintről.