8 zenekar, aminek teljesen lehetetlen kimondani a nevét

18/01/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Most azt hiszed, hogy hülyéskedünk vagy vetítünk, de akkor légyszi mondd már ki, hogy Ungl’unl’rrlh’chchch.

Amikor egy együttes nevet választ, rengeteg szempont felmerülhet. Nyilván leginkább az a fontos, hogy a tagoknak bejöjjön a név, tükrözze a zenekar szellemiségét, meg hasonlók. Az sem hátrány, ha felfigyelnek rá az emberek, nem túl nehéz megjegyezni, és kitűnik a zenekarnevek tömegéből.

A most következő zenekarok nevei biztos, hogy megfelelnek az utolsó szempontnak - az már egy teljesen  más kérdés, hogy mennyire lehet ezeket a szavakat megjegyezni. Hogy is lehetne megjegyezni őket, amikor még kimondani is a lehetetlenséggel határos!

Na, de ez ne rémítsen el senkit attól, hogy megismerkedjen velük - jöjjenek hát a világ legkimondhatatlanabb nevű bandái.

1. !!!

Az amerikai dance-punk formáció nevét a zenekar tagjai szerint kb. úgy kell ejteni, hogy "csk-csk-csk". Az együttes nevének ötlete Az Istenek a fejükre estek című filmből jött. Ebben, amikor a busmanok beszédét feliratozták, a jellegzetes csattogó hangok helyén felkiáltójel szerepelt.

2.  ∆

Az Alt-J néven is ismert formációnak valójában ez az igazi neve. Igen, jól látod: egy háromszög, egész pontosan a görög ábécé delta nevű betűje.  Az együttes neve eredetileg Daljit Dhaliwal volt, amit egy brit híradós hölgytől kölcsönöztek. Ezután váltottak, és Filmsnek hívták magukat, azonban könnyes búcsút kellett venniük ettől az elnevezéstől is, hiszen ilyen néven már működik egy banda az USA-ban. Így jutottak el a mostani szimbólumukhoz, és annak Apple számítógépeken való legépeléséhez. Ugyanis abban az esetben, ha az almásg gépeken megfelelő billentyűzetbeállításokkal lecsapkodjuk az Alt+J kombinációt, egy görög ∆ (delta) betűt kapunk, ami a matematikában, fizikában és informatikában a változást/különbséget jelöli.

3.  ttttttttttttttttttttt

Most már valószínűleg a legbéketűrőbb olvasónkban is felvetődik a kérdés, hogy mégis, hogy a csudába lehet egy zenekarnak ilyen nevet adni?! (De csak azért, mert ami eztán jön, azt még nem látta...) Állítólag egy felhasználó, aki gyakran hallgat zenét a YouTube-on, egyszer véletlenül rajtafelejtette az ujját a billentyűzeten, konkrétan a "t" betűn, és akkor talált rá erre a zenekarra. Ami a marketingstratégiájukat illeti, hát az nem a legkifinomultabb, úgyhogy az egyszerűség kedvéért hívjuk csak ezt a montreáli duót "t"-nek.

4. †‡†

Él Mexikóvárosban egy zenész, JC Lobo, aki a Ritualz néven nyomul, pontosabban a fent látható emblémát használja. A jellegzetes dark elektronikus hangzásból és a képi világból is sejthető, hogy itt valami sötét zenei világról lehet szó - és így is van. Zenéjében keveredik a goth-os beütésű witch house, a darkwave, és némi indusztriális beütés.

5. SHXCXCHCXSH

Ez a svéd duó a vérfagyasztó ambient techno nagymestere, ami különösen éjszaka, egy erdőben hallgatva hatásos. 2016-ban kijött egy lemezük, aminek címe tovább fokozta a névválasztásukban is tetten érhető vonalat. Konkrétan az a címe, hogy SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs.

6. Sunn O)))

Ezt az amerikai kísérleti metálbandát egy erősítőmárka után nevezték el, amelynek logójában  a "SUNN" felirat egy körben helyezkedik el, amit oldalt hullámok ostromolnak. Végül is, kísérleti zenekarhoz kísérleti név dukál. Érdekesség, hogy a zenekar egyik tagja magyar: méghozzá az énekesük, Csihar Attila. 

7. Ungl’unl’rrlh’chchch

Ennek a titokzatos newcastle-i triónak a neve olyan, mintha egy krónikus hurutban szenvedő walesi hevesen megpróbálna megszabadulni az őt fojtogató váladéktól. A zenekar neve egyébként egy H. P. Lovecraft-regényből, a The Rats in the Walls-ból származik. A regény egyik szereplője idegrohamot kap, és mindenféle hülyeséget zagyvál össze. Tegyük hozzá, hogy a történet szerint a pontos kifejezés így hangzik: "ungl… ungl… rrrlh… chchch".

8. Eximperituserqethhzebibšiptugakkathšulweliarzaxułum

Ennek a minszki death metal bandának a neve egészen normálisan indul, mintha valami latin kifejezés lenne. De aztán ennek gyorsan vége lesz, és egy igazán zagyvának tűnő, kimondhatatlan káosz lesz belőle. "Ez a szó teljesen feltárja az antiuniverzum kimondhatatlan nevének lényegét, amikor darabokra hasad szét, és létrehozza az eredendő sötétség alaktalan urainak igéző varázslatát." Legalábbis a zenekar így magyarázza a saját nevét. Hát jó... Végül is ahhoz képest, hogy a 2016-os albumuknak mi volt a címe, ez tényleg bagatell. Ugyanis ez volt: Prajecyrujučy Sinhuliarnaje Wypramieńwańnie Daktryny Absaliutnaha J Usiopahłynaĺnaha Zła Skroź Šaścihrannuju Pryzmu Sîn-Ahhī-Erība Na Hipierpawierchniu Zadyjakaĺnaha Kaŭčęha Zasnawaĺnikaŭ Kosmatęchničnaha Ordęna Palieakantakta, Najstaražytnyja Ipastasi Dawosiewych Cywilizacyj Prywodziać U Ruch Ręzanansny Transfarmatar Časowapadobnaj Biaskoncaści Budučyni U Ćwiardyniach Absierwatoryi Nwn-Hu-Kek-Amon, Uwasabliajučy Ŭ Ęfirnuju Matęryju Prach Ałulima Na Zachad Ad Ękzapłaniety PSRB 1620-26b.

Forrás: Guardian